Samsun’da 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle ‘Temsili Askerlik Uygulaması’ gerçekleştirildi.

İl Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen törende 58 engelli vatandaş, bir günlük temsili askerlik yaparak yemin etti.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra temsili askerler adına konuşan Jandarma Er Bekir Çavuş, günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı.

Temsili askerin konuşmasının ardından 58 engelli temsili asker, komutanlar eşliğinde silahların üzerine ellerini koyarak askerlik yemeni ettiler. Yemin sonrası İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hacı Demirezen, “Anayasamızın 72. Maddesi’nde her Türk’ün hakkı ve ödevi olarak belirtilen askerlik mükellefiyeti asker, millet kavramının dünyadaki yegane örneği olan Türk milleti için bir onur meselesidir. Askerlik görevini yerine getiren her birey bunun haklı gururunu ömür boyu taşır. Bugünkü faaliyetimiz ile askerlik kanunu kapsamında silah altına alınmaları mümkün olmayan vatandaşlarımızın bu hak ve ödevlerini sembolik olarak yerine getirilmeleri sağlanmaktadır. Askerlik her Türk gencinin yapması gereken bir görevdir. Siz bayrağımızın gölgesinde biraz önce ettiğiniz yemin ile tam bir asker oldunuz. Bugün sizler kısada olsa askerlik görevini yapmanın gurur ve onurunu yaşarken bizleri sizlerin Türk şanlı ordusunun şeref birer neferi olarak aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Bir kısmınız doğuştan, bir kısmınız ise hayatın belirli süreçlerinde geçirdiğiniz rahatsızlık nedeniyle kaderin bir cilvesi ile yaşamak zorunda kaldınız. Ancak yaşama sımsıkı sarılmanız, içinizdeki umudu hiçbir zaman kaybetmeyişiniz ve hayata tutunmada gösterdiğiniz azim ve özveriye hepimize örnek teşkil ediyorsunuz. Biraz önce diğer vatan evlatları gibi şehit kanıyla sulanmış al bayrak ve silah üzerine ellerinizi koyup ebediyete kadar sağdık kalacağınız askerlik yeminini ettiniz. Gönülden inanıyorum ki size ihtiyaç duyulduğunda bu yemeni eden her vatan evladı gibi sizlerde bu vatan için canınızı esirgemeyeceksiniz” dedi.

İlk defa asker olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten engelli vatandaşlar, “Çok güzel bir anı, bir gün değil, diğer arkadaşlar gibi bu duyguyu daha iyi yaşamak isterdim. Ama çok güzel bir duygu, bu ömür boyu aklımdan silinmeyecek. Askerliğim çok güzel geçiyor. Ailem asker olduğumu görünce sevindi. Her Türk insanına yakışacak bir şey” diye konuştular.

Konuşmaların ardından engellilere temsili terhis belgesi ve askerlik anısı verildi. Daha sonra program tören geçişi ile son buldu.

Törene Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, ilçe kaymakamları, askeri erkan ve engellilerin aileleri katıldı.