Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Engellilerin; her türlü engel, ihmal ve dışlanmaya karşı toplumsal hayata etkin biçimde katılmalarını sağlamak temel amacımız” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Rixos Hotel'de ‘Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu’ toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Bakan İslam, “Biz engelliliğe ‘hak temelli’ yaklaşımla bakıyor ve konuyu insan hakları kavramının içinde değerlendiriyoruz. Bu konudaki kararlılığımızı başta Anayasa olmak üzere 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’la ilgili diğer mevzuatta yapılan değişikliklerle ve Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeye taraf olarak açıkça gösterdik. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 13 Aralık 2006 tarihinde kabul edilen Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme, imzaya açıldığı 30 Mart 2007 tarihinde ülkemiz tarafından imzalanmıştır. Sözleşme, ülkemiz tarafından Dünya Engelliler Günü olan 3 Aralık 2008 tarihinde onaylanmıştır” diye ifade etti.

TÜİK tarafından gerçekleştirilen Türkiye Nüfus ve Konut Araştırmasına göre; nüfusun yüzde 6,9’unun engelli vatandaşlardan oluştuğunu açıklayan İslam, “Engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yaraşır bir hayat sürdürebilmesinin sağlanması, toplumun tüm kesimlerinin ve elbette engellilerin işbirliğini ve katılımını zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde engellilik alanında politika oluşturma ve engellilere yönelik hizmetlerin sunumu temsil ettiğiniz bakanlıklar ile kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülmektedir. Bu nedenle tüm politika ve hizmetlerde engellilik konusunun hak temelli bir yaklaşımla gözetilmesi ve politikaların etkinlik ve verimliliğini ortaya koyan verilerin sağlanmasında hepimizin ayrı ayrı yükümlülükleri bulunmaktadır. Örneğin, el birliğiyle ve büyük bir gayretle önemli bir mesafe kat ettiğimiz erişilebilirlik hakkının engelliler açısından tam olarak hayata geçirilebilmesi ancak ve ancak tüm bakanlıkların ve kurumların işbirliği ve elbette engellilerin sivil toplum örgütlerinin de bu sürece katılımı ile mümkündür” şeklinde konuştu.

‘Engellilerin her türlü engel, ihmal ve dışlanmaya karşı toplumsal hayata etkin biçimde katılmalarını sağlamak temel amacımız’ ifadesini kullanan İslam, “Bu amaç doğrultusunda; politika ve stratejilerin belirlenmesinde tüm taraflarla işbirliği ve koordinasyon sağlamak Bakanlığımın asli görevlerinden biridir. Bu çerçevede 2011/8 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile oluşturulan Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu’nun, gerek politika oluşturma gerekse planlama ve uygulama açılarından, son yıllarda yürütülen etkili ve iz bırakan çalışmalara ivme kazandıracağını düşünüyoruz” dedi.