Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD), "e-mobilite" kavramını Bursa’ya taşıyarak, özellikle toplu ulaşımda çevre dostu elektrikli araçların kullanılması için çalışmalara başladı.

BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur, e-mobilite konusunda Hollanda’da çalışmalarda bulunan APPM firmasını yetkilileriyle birlikte BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy’u makamında ziyaret etti. Elektrikli araç kullanımının önemine işaret eden BALKANSİAD Başkanı Onur, “Bursa yeşili ile meşhur bir il. Elektrikli araçları teşvik etmek, çevreye saygılı araçların şehir sokaklarında dolaşmasını sağlamak istiyoruz. Biz Bursa’da e-mobilite kavramını şehir vizyonuna sokmak istiyoruz. Bursa’nın özellikle elektrikli araçlarla yapılan toplu ulaşımla Türkiye’ye örnek olmasını istiyoruz. Daha yeşil bir Bursa için karbon emisyonu olmayan elektrikli araçların Bursa’da olmasını arzu ediyoruz. Zararlı gazların azalması ve trafik gürültüsünün azalması ile hayat kalitesi yükselecek. Ayrıca inovasyon ve teknoloji ile istihdamın artması ve akaryakıta bağımlılığın azalması ekonomimize olumlu yansıyacaktır” şeklinde konuştu.

Hollanda APPM firması yetkililerinden Bas Scholten ise, e-mobilitenin Hollanda’daki uygulamaları hakkında bilgi verdi. Bursa’daki dolmuş sistemine katkı yapmak istediklerini ifade eden Scholten, “İlk olarak yaptığımız bir dolmuş istasyonundaki incelemeler gerçekten çok olumlu. Yaptığımız görüşmelerde bir hattın uzunluğu ve kat ettikleri mesafe üzerine onların ne kadar maliyet harcadıklarını öğrenmeye çalıştık. Günlük hizmetin verilmesi sırasında nasıl bir alt yapıya ihtiyaçları olduğu konusunda duraklarda inceleme yaptık. Elektrikli araçlar açısından Bursa çok uygun görünüyor” diye konuştu.

BURULAŞ’ın senelerdir elektrikli araç konusunda çalışmaları olduğunu ifade eden Fidansoy ise, son birkaç senedir bu çalışmaların hız kazandığını söyledi. Fidansoy, "Daha önce sınırlı süreli menzil ve şarj etme süresinin çok uzun olmasından dolayı elektrikli araçlar ekonomik değildi. Çevre kirliliği açısından artık elektrikli araçlara geçmemiz gerekiyor. Bursa gibi tarihi mekanlarının yoğun olduğu bölgelerdeki eserlerimizi korumak için bu sisteme bir an önce geçmemiz gerekiyor. Dolmuş ve taksiden başlayarak sürekli aynı rotada kullanılan araçlar ve daha sonra ise otobüsleri elektrikli sisteme dönüştürmeyi hedefliyoruz” dedi.