Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. İhsan Ertenli, Ankilozan Spondilit (AS) hastalığının genellikle genç erkeklerde görüldüğünü, hayatı ve hareketi kısıtlayan, ağrıya, iş görmezliğe, psikolojik sorunlara ve ileri evrelerde bazı hastalarda da kamburluğa neden olabildiğini söyledi.

Türkiye Romatoloji Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı tarafından 7-11 Mayıs 2014 tarihleri arasında KKTC'de "8. Anadolu Romatoloji Günleri" düzenlendi. 500 katılımcının takip ettiği toplantıda, 19 panel, 10 konferans, 6 uydu sempozyum gerçekleştirildi ve 62 poster bildiri sunuldu. 8. Anadolu Romatoloji Günleriye ilgili Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli ile Türkiye Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sedat Kiraz bir basın toplantısı düzenledi. Her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi gününün Dünya Ankilozan Spondilit (AS) günü olduğunu hatırlatan Ertenli, hastalığın bel ağrısıyla kendini gösterdiğini söyledi. Hastalığın genellikle genç erkeklerde görüldüğünü ifade eden Ertenli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankilozan spondilit, hayatı ve hareketi kısıtlayan, ağrıya, iş görmezliğe, psikolojik sorunlara ve ileri evrelerde bazı hastalarda da kamburluğa neden olabilir. Hastalık fiziksel sorunların dışında ruh sağlığını olumsuz etkiler. Ankilozan spondilitin toplumsal yükü ve maliyeti oldukça fazla. 40 yaş öncesinde başlayan, üç aydan daha uzun süren, yavaş yavaş başlayan, sabahları yataktan kalkmayı zorlaştıran, istirahatle geçmeyip hareket ettikçe azalan bel ağrısında mutlaka AS hastalığının düşünülmesi ve gerekli incelemelerin yapılması gerekir.”

Takayasu Arteriti hakkında da bilgi veren Prof. Dr. İhsan Ertenli, sözlerine şöyle devam etti: “Takayasu Arteriti kalpten çıkan ana damar ve dallarının iltihaplanması olarak tanımlanır. Ateş, halsizlik, kilo kaybı ile başlangıçta kendini gösterir. İlerleyen dönemde damar iltihaplanmasına bağlı boyun bölgesinde ağrı şikayeti gelişir. Hastalık erken dönemde tedavi edilmediği zaman kronik iltihaplanma ve damarda daralmaya neden olabilir. Kol ve bacaklarda kullanımla artan ağrı, uyuşma en belirgin bulgudur. Bu hastaların nabızlar azalmış ve tutulan bölgede tansiyonları alınmaz veya düşük alınır."

ÜÇ AYDAN UZUN SÜREN İSTİRAHATLE ARTAN BEL AĞRISINA DİKKAT

Türkiye Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Sedat Kiraz da Türkiye’de yüzde 16,4 ile sağlık sistemine başvuruların başında bel ağrısının geldiğini söyledi.

Bel ağrısının ülkemizde 200 bin kişiyi etkilediğini ifade eden Kiraz, şöyle konuştu: “ciddi bir hastalık olan AS hastalarının yüzde 40’ı hasta olduklarını ve hangi doktora gideceğini ne yazık ki bilmemektedir. Bu hastalara romatoloji uzmanları bakmaktadır. Türkiye'de AS tanısı, hastaların doktora ilk başvurdukları tarihten ortalama 8 yıl sonra konabilmekte fakat hastaların başvurduğu ilk hekimin romatolog olması halinde bu süre kısalabilmektedir. Fakat bunların sayısı Türkiye’de 250’yi geçmemekte, bu nedenle hastaların doktora erişiminde sıkıntılar yaşanmaktadır.”

Kiraz, inflamatuvar bel ağrısının, aralarında AS’nin de bulunduğu önemli bazı romatizmal hastalıkların erken dönemdeki en önemli bulgusu olduğunu söyledi. Kiraz, 40 yaş öncesinde başlayan, 3 aydan daha uzun süre devam eden, aniden değil yavaş yavaş başlayan, sabahları yataktan kalkmayı zorlaştıran, istirahat ile geçmeyip hareket etmekle azalan ve ’inflamatuvar bel ağrısı‘ adı verilen bu ağrıya sahip kişilerde AS olma olasılığı bulunduğunu anlattı.

Bu romatizmal hastalıklar erken teşhis edildiğinde kontrol altına alınabilmekte olduğunu belirten Kiraz, sözlerini şöyle tamamladı: "böylece hastaların yaşamlarına ağrısız ve hareket kısıtlılığı olmadan devam etmeleri sağlanabilmektedir. AS hastalarının mümkün olan kısa zamanda doğru teşhis ve tedaviye ulaşarak fonksiyonel durumlarının ve yaşam kalitelerinin iyileştirilebilmesi için inflamatuvar bel ağrısı farkındalığının artırılması gerekmektedir.”