Diyarbakır’da 21 Mart’ta milyonların katılımıyla yapılacak Newroz hazırlıklarında sona gelinirken, kutlamalar için yapılan başvuruya olumlu dönüş yapıldı. Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla kutlanacak olan Newroz kutlamaları, Pazartesi günü Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda yapılacak. Kutlamalar saat 09.00'da başlayacak ve 17.00'ye kadar devam edecek. 

KONUŞMACILAR VE SANATÇILAR

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın yanı sıra Kürdistani İttifak Çalışması’nda yer alan siyasi parti temsilcilerinin kutlamalarda birer konuşma yapacak. Sanatçılar Rojda, Azad Bedran, Servet Kocakaya, Kazo ve Elenora da kutlamada sahne alacak. 

Kutlamalar için 250’yi aşkın isim ve örgüt temsilcisine davetiye gönderildi. Söz konusu kişiler arasında çok sayıda tanınmış siyasetçi, kitle örgütü ve sivil toplum örgütü temsilcisi, aydın ve yazarlar da yer alıyor. 

TEMEL GÜNDEMLER

Bu yılki kutlamalarda, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan  Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt ulusal birliği temel gündemler olacak. Yine hasta ve infazı yakılan tutuklular ve ekonomik krize dikkat çekilecek. Bunun yanı sıra Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması talebi, kutlamalara katılan milyonlara onaylatılacak. 

 HAZIRLIKLAR

Newroz alanına giriş için 5 ayrı nokta belirlendi. Protokol, Zümrüt Kent, Göletli Park, Araç Muayene İstasyonu ve Evrim Alataş (Hava Alanı) noktalarında alana giriş sağlanabilecek. Tertip Komitesi, alan güvenliği ve insanlara yardımcı olmaları için 600 kişiyi görevlendirecek. Newroz alanında olası olumsuzluklara karşı ambulans ve itfaiye ekipleri de hazır edilecek.