Damar Sağlığı ve İnmeye farkındalık için kurulan Yüzlükler Kulübü geçtiğimiz gün kahvaltıda bir araya geldi. Tamamı sağlığına kavuşan damar hastalarından oluşan Kulüp, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko eşliğinde yeni nesillere sağlık mesajları verdi. Kulüp üyeleri, “Sigaradan uzak durun. Doktor kontrolünü ihmal etmeyin” dedi.

Damar hastalığı ile mücadele eden ve inmeyi yenmiş hastalardan oluşan “Yüzlükler Kulübü” ilk etkinliğini geçtiğimiz gün kahvaltı organizasyonu ile başlattı. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko tarafından kurulan Yüzlükler Kulübü, Türkiye’de damar sağlığına ve şah damarına bağlı inmelere dikkat çekmek için çeşitli etkinliklerle bir araya gelmeye devam edecek.

Etkinlikte konuşan başarılı Damar Cerrahı Doç. Dr. Yusuf Kalko, ”Damar hastalıkları çağımızın vebası. Özellikle şah damarı sorunlarına bağlı inmelerde hastaların ve hasta yakınlarının ne yapacaklarını bilmemeleri ve geç kalınması maalesef olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. İstatistik kurumunun son verilerinde de Türkiye’de her yıl 150 bin kişi değişik seviyelerde inme geçiriyor. Bunların yüzde 60’ını şah damarına bağlı inmeler oluşturuyor. Türkiye’de yaşam beklenti süresi 75 olarak açıklandı. Diğer taraftan beslenme alışkanlıkları, düzensiz yaşam, stres, sigara, genetik faktörler gibi pek çok etken ise damar hastalıkları yaşını aşağıya çekiyor. İnsanların bu konuda bilinçli olması büyük önem taşıyor, erken tanı ve tedaviler ise hayat kurtarıyor. Bu bilinçlenmeye destek için hastalarımın da desteği ile Yüzlükler Kulübü adı altında damar sağlığına dair mesajlar vermeye devam etmeyi hedefliyoruz” dedi.

İnme cerrahisinin önemine de değinen başarılı cerrah, ”Biz bu tekniği geliştirirken bu kadar başarılı sonuçlar vereceğini tahmin etmiyorduk. Şimdi ise sağlığına kavuşan 34 hastamız var. Yakın bir tarihte bu konu ile ilgili önemli bir konferansta sunum yapmaya hazırlanıyoruz. Bu yöntemin uygun hastalarda işe yaradığını gördük. Ama tek başıma herkese yardım etmem mümkün değil. Bunun için meslektaşlarımla iş birliği yapıp bu yöntemi dünyaya birlikte duyuralım istiyorum. Bu sayede daha fazla yaşama katkı sağlamış oluruz“ dedi.