Bursa’nın İznik ilçesine bağlı Elmalı köyünde 1884 yılında yapılan çivisiz caminin restorasyonu başladı.

İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, çalışmaları yerinde inceledi. Batum'un Acariye bölgesinden göç ederek Elmalı köyüne yerleşen Gürcülerin, Karadenizli ağaç ustalarına bugünkü tarihi çivisiz camii inşa ettirdikleri öğrenildi. 2004 yılında hemen yanı başına yaptırılan yeni betonarme caminin ardından ibadete kapanan tarihi ağaç cami, bir ay zarfında yeniden ibadete açılacak.

Bugünkü tarihi caminin hemen yanında daha eski bir mescit bulunduğunu söyleyen Elmalı Muhtarı İbrahim Turan, "O da ağaçtı. Fakat çıkan yangında küle dönmüş. 1884 yılında büyüklerimiz Karadeniz kıyılarından getirttikleri ağaç ustalarına bugünkü çivisiz camii inşa ettirmişler" dedi.

Bursa İl Özel İdaresi tarafından 2 ay önce restorasyon ihalesi yapılan çivisiz caminin onarımında ağaç ustaları çalışıyor. Caminin çürüyen aksamı onarılırken, diğer yandan da ağaç kurduna karşı ilaçlama yapılıyor. Ağaç aksamının onarılmasının ardından cami içinde bulunan kalem işleri, nakış ve hatlar bu işin ustaları tarafından yapılacak. Yurdun her yanından gelen ziyaretçileri hayran bırakan tarihi ağaç camiden Türkiye'de 123 adet bulunduğu öğrenildi.

KÜLTÜR ENVANTERİ ÇIKARILACAK

Çivisiz camiyi inceleyen Kaymakam Hüseyin Karameşe, yetkililerden bilgi alırken, çalışmaları tek tek fotoğrafladı. Karameşe, "Kültür varlıklarımızı ortaya çıkaracak geniş bir çalışma başlattık. Bununla ilgili bir komisyon İznik'in dört bir yanında bulunan tarihi ve kütürel değerlerimizi tespit etmek için uğraşıyor. Bunları bir envanterde toplayacağız" dedi.