Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlülere açık görüşlerde uygulanan kısıtlama Yargıtay tarafından hukuka aykırı bulundu. Hakan Tunç adlı tutuklunun 2017 yılında Van İnfaz Hakimliği’ne başvuru yaparak, ailesiyle yaptığı görüşmelerin toplu değil, tek tek ve sadece 10 dakika görüştürüldüğünü, yine görüşmede idarenin keyfi kısıtlama kararları uyguladığını kaydetti. Tunç'un başvurusunu kabul eden hakimlik görüşmelerin kısıtlanamayacağına karar verdi. Adalet Bakanlığı Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak karara itiraz etti. Van 5. Ağır Mahkemesi de İnfaz Hakimliği'nin kararını yerinde buldu. Bu kez de dava Erzurum İstinaf Mahkemesi'ne taşınırken, İstinaf Mahkemesi de Van Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı onadı. 

BAKANLIK BU KEZ YARGITAY’A BAŞVURDU 

Ardından başlayan hukuki süreçte Adalet Bakanlığı kararın "Kanun yararına bozulması" talebiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Adalet Bakanlığı’nın talebini değerlendiren Yargıtay 1. Ceza Dairesi, şu kararı verdi: "Hükümlü ve tutukluların açık görüşte kimlerle, ne kadar süreyle görüşebilecekleri konusunda yönetmelikte düzenleme bulunmasına rağmen, açık görüşte kapalı görüşte olduğu gibi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü olanların ziyaretçileri ile teker teker görüşme yapabileceklerine ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığı, kapalı görüşte uygulanacak usulün açık görüşte de uygulanmasının yerinde olmadığı, hükümlünün şikayetinin kabulüne dair Van İnfaz Hâkimliğinin 21/08/2017 tarihli kararına karşı yapılan itirazın reddine ilişkin Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 01/11/2017 tarihli kararında usul ve yasaya aykırılık görülmediğinden, bu karara yönelik haklı nedenlere dayanmayan kanun yaranına bozma istemenin reddine oy birliğiyle karar verildi." 

CEZAEVİ YARGITAY’IN KARARINI UYGULAMIYOR 

Yargıtay’ın mevcut emsal kararının ardından Van F Tipi Kapalı Cezaevi ve Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde bu kararın diğer hükümlülere de uygulanması için yapılan başvuruyu reddetti. Cezaevi İdaresi mahkemenin her hükümlü için ayrı ayrı karar vermesi gerektiğini ileri sürerek, söz konusu hukuksuz uygulamaya devam etti. 

'CEZAEVİ KARARI UYGULAMAK ZORUNDADIR'

Kararı değerlendiren Avukat Ekin Yeter, "Bu karar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlüler için emsal niteliğindedir. Mahpuslar hali hazırda açık görüşlerde aileleri ile tek tek ve kısa zaman aralığı ile görüştürülerek mağdur edilmektedir. Örneğin bir mahpus annesini 10 dakika, babasını 10 dakika, kardeşini 10 dakika görmek zorunda bırakılmaktadır. Ancak gerek Van İnfaz Hakimliği'nin gerekse de Yargıtay'ın kararı açıktır. Açık görüşte, kapalı görüşte olduğu gibi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü olanların ziyaretçileri ile teker teker görüşme yapabileceklerine ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığı, kapalı görüşte uygulanacak usulün açık görüşte de uygulanmasının yerinde olmaması gerekçesi ile karar verilmiştir. Bu durumda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü kişilerin aileleri ile teker teker görüşmelerinin yasal bir dayanağı olmadığı açıktır. Mahpuslar aile bireyleri ile tek tek değil, birlikte görüşebilmelidir. F Tipi Kapalı Cezaevi ve Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde bu kararın diğer hükümlülere de uygulanması için hükümlüler başvuru yapmıştır ancak idare her hükümlü için ayrı ayrı karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle emsal kararı uygulamamaktadır. Sonuç olarak alınan emsal karar doğrultusunda başvuru yapan tüm mahpuslar için mağduriyet yaratan teker teker görüşme uygulaması terk edilmelidir" dedi.                 MEZOPOTOMYA AJANSI