Kahramanmaraş’ta şehir içinde klakson ve abartı egzozlarla çevreyi rahatsız eden sürücülere yönelik uygulama yapıldı. Şoförleri bu konuda uyaran trafik polisleri, kurallara uyulmadığı takdirde 80 TL para cezası, 10 ceza puanı düşürülmesi ve trafikten men gibi yaptırımların uygulanacağını belirtti.

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Adana karayolu üzerinde havalı klakson ve abartı egzoz uygulaması gerçekleştirdi. Uygulama noktasında durdurdukları tüm toplu taşıma araçlarında ve otomobillerde inceleme yapan polis, araca sonradan monte edilen her parçayı didik didik inceledi.

Kurallara uymayan sürücüleri hem uyaran hem de cezai işlem uygulayan polis, özellikle klakson ve abartı egzoz nedeniyle karşılaşılacak idari yaptırımları anlattı. Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, trafikte ses kirliliğinin önüne geçmeyi ve daha sakin bir şehir oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Telli, şöyle konuştu:

“Havalı klakson ve bununla beraber çevreyi rahatsız eden egzoz sistemleriyle maalesef bazı sürücülerimiz çevreyi bilinçli olarak rahatsız ediyor. Kesinlikle şehrimizde gerek egzozla gerekse havalı korna klaksonla çevreyi rahatsız eden sürücülere müsaade etmeyeceğiz. Egzoz üzerinde ya da klakson üzerinde ya da yazı, şekil her türlü araca sonradan monte edilen konular bizim tarafımızdan denetlenecek. Trafikte tespiti halinde 72. Madde'de 80 TL para cezası söz konusu. Ayrıca 10 ceza puanı ve bunlar sonradan eklenti olan konular da söktürülünceye kadar bu araçlar trafikten men edilecek.”

Özellikle araçlarını kumanda ederek egzozunu açıp kasıtlı olarak çevreyi rahatsız eden sürücülere de kesinlikle izin verilmeyeceğini dile getiren Telli, “Çok ilginçtir ki maalesef, dışarıdan müdahaleyle sürücü şu elimde gördüğünüz aparatlarla sanki aracın kumanda edilmesi şekliyle aracın egzozunu aç kapama yöntemiyle açıyor. Yani denetleyen kişi geldi aracı denetliyor gürültü yok, ama size bir ihbar geldi bakıyorsunuz ki düğmeyle sürücü aracın egzozunu kapatıyor ve araçtaki gürültüyü sıfırlıyor. Tekrar bir süre sonra aracını uçak moduna getiriyor. Esas itibariyle gecenin 24.00’ünde sizi rahatsız eden aracın şu düğmelerle kumanda edilerek çevreye rahatsızlık veriyor. Bizim buradaki temel amacımız şehirdeki gürültüyü sıfır düzeyine indirmek, hastalarımızın, yaşlılarımızın, çocuklarımızın daha güvenli, daha sessiz bir ortamda yaşamalarını sağlamak” diye konuştu.