Batman Barosu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu arasında yaşanan tartışmanın ardından yaptığı açıklama ile Feyzioğlu’na destek verdi.

Batman Baro Başkanı Av. Ahmet Sevim yaptığı açıklamada, Danıştay’ın 146. kuruluş yıl dönümünde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşması sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisinin, düşünce ve ifade hürriyeti açısından kabul edilemez nitelikte olduğunu söyledi. Düşünce ve ifade özgürlüğü, bu özgürlüğü kullanan kişiden ve şiddet çağrısı, hakaret içermemek koşulu ile düşünce beyanının içeriğinden bağımsız bir hak olduğunu ifade eden Sevim, demokratik ölçüler içinde herkesin meşru platformlarda düşünce-ifade hürriyeti, eleştiri hakkı anayasal güvence altında olduğunu dile getirdi.

Barolar Birliği'nin ve baroların meslek sorunlarının yanı sıra toplum hukukuna ilişkin görüş bildirmelerinin Avukatlık Yasası'ndan kaynaklanan bir hak olduğunu kaydeden Sevim, "Elbetteki, ifade hürriyetini kullanan kişiler aynı zamanda eleştirilerin de muhatabı olabilirler. Bu anlamda birlik başkanının konuşması ve pratikleri de bu çerçevede eleştiri ve kınamaya konu olabilir. Ancak demokratik ölçüler dışında hiçbir gerekçe ile düşünce ve ifade hürriyetinin sınırlanamayacağını ve hiçbir kurum ve kişinin de eleştiriden bağışık olmadığını belirtmek isteriz. Batman Barosu olarak, düşünce ve ifade özgürlüğünün ve aynı zamanda eleştiriye tahammülün demokratik bir toplum için vazgeçilmez olduğunu hatırlatıyoruz" dedi.