Adıyaman Baro Başkanı Abdullah Tel, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın haklı tepki verdiğini belirterek, “Metin Feyzioğlu CHP’nin tuzağına düştü” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tepki göstermesine, Adıyaman Baro Başkanı Abdullah Tel’den destek geldi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun özünde nezaketli ve centilmen bir insan olduğunu ancak ‘gaf’ yaptığını savunan Tel, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi varlığını bu aziz milletin ve İslam aleminin saadeti için vakfetmiş bir insan olduğunu vurguladı.

Metin Feyzioğlu’nun Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmayı kendisine tanınan süre içerisinde bitirmesi gerektiğini vurgulayan Abdullah Tel, “Orada yapılan konuşma kendilerine tanınan süre içerisinde kalmalıydı. Buna rağmen kendilerine yapılan çeşitli ikazlar nazara alınmayıp, bizim sonradan da öğrendiğimiz kadarıyla 42 paragraf konuşması çok uzun bir süredir. Bu konuşmayı biz kendilerinin de bulunduğu bir makamda yapmış olsaydık, Türkiye Barolar Birliği'nde yapmış olsaydık; herhalde ya kendileri dışarı çıkarlardı ya da bizi çıkartırlardı” dedi.

Başbakan’ın verdiği tepkiyi anlamak gerektiğini kaydeden Tel, “Başbakanı anlamak lazım. Hükümetin hizmetine ilişkin konulurda daha doğru bilgi elde edilip konuşulması gerekir. Diğer bir konu ise Başbakan orada misafir olarak bulunuyor. Misafire karşı yapılacak konuşma, cevap hakkı doğuracak nitelikte olmamalıdır. Feyzioğlu’nun yaptığı konuşmanın çoğu cevap hakkı doğuracak niteliktedir. Zaman sınırlamasını aşıp, cevap hakkı doğuracak nitelikte konuşma yaparsanız, Başbakan da belki üslup olarak sert ama haklı bir tepki vermiştir. Bu sebepten dolayı bunu bir ‘gaf’ olarak nitelendiriyoruz” diye konuştu.

Metin Feyzioğlu’nun CHP’nin tuzağına düştüğünü savunan Tel, “Bu konuşmanın sebepleri olabilir. Bunların temel sebeplerinden bir tanesi kendisinin her meseleyi kendisine dert edinmesidir. İkinci mesele de bana göre Cumhuriyet Halk Partisi’nin tuzağına düşmüştür. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi kendisinin de arasında bulunduğu üç dört kişiyi, cumhurbaşkanı adayı olarak gösterebileceğini ifade etmiştir. Bu da Türkiye Barolar Birliği Başkanını ayrı bir motive etmiş olabilir. Sayın Başbakan Türkiye Cumhuriyeti'nin gelmiş geçmiş en iyi başbakanlarından bir tanesidir; dünyada eşine az rastlanır bir insandır” ifadelerini kullandı.

Feyzioğlu’nun zaman kısıtlamasını nazara almamasının yanında verdiği bilgilerin de doğru olmadığına dikkat çeken Tel şunları söyledi:

“Kısıtlı zamanı nazara almaması dışında da vermiş olduğu bilgiler, dayanak olarak vermiş olduğu bilgiler doğru değildir ama kötü niyetle yaptığını da zannetmiyorum. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bu hadisenin cereyan etmesi Başbakanı adeta yıpratmaya yönelik bir hareket olarak nazara alınabilir. Bu sebepten dolayı kısa zamanda bu meselenin hiç fazla irdelenmeden sona erdirilmesi gerekir. Bazı baro başkanlarının bize alelacele çekmiş olduğu mesajlar vardır. Bu mesajlarda 'Sayın Başkanımıza yapılan hareket efendim savunmaya yapılmış bir harekettir.' 'Efendim demokrasiye karşı yapılmış bir harekettir' veya demokrasi teamül mesleği gibi ifadeler vardır. Bu ifadeler doğru değildir. Orada spesifik bir hadiseye verilmiş bir cevap söz konusudur. Belki Başbakan dahi öyle bir cevabı vermek istememiştir. İkincisi demokrasi teamül mesleği değildir. Demokrasi başkasının haklarına aykırı hareket etmeme rejimidir. Elbette ki belki daha yumuşak bir tepki verilir ama bilindiği üzere Başbakan'ın stresi sadece o hadiseden ibaret değildir. Koca bir ülkeyi yönetirken hiç alakasız bir yerde alakasız bir tenkitle karşılaştığı zaman bu tepkiyi vermiştir. Bundan önce Anayasa Mahkemesi'nde verilen, yapılan konuşma da Başbakanı bir nevi adeta haftalardır gerdiği için bu hadise de onun üzerine tuz biber olmuştur.”