AKP ve MHP tarafından hazırlanarak Meclis’e sunulan Milletvekili Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik teklifi 31 Mart’ta kabul edilerek kanunlaşmıştı. CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM), dört maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvurunun ilk incelemesi yapıldı. Dosyada eksiklik bulmayan AYM, Seçim Kanunu değişikliğinin iptali istemini esastan görüşme kararı aldı.

‘EN KIDEMLİ HAKİM’ UYGULAMASI SONA ERDİRİLMİŞTİ 

Yapılan değişiklikle on yıllardır uygulanan ve il, ilçedeki en kıdemli hakimin seçim kurulu başkanı olmasını sağlayan düzenleme değiştirilerek, birinci sınıf hakimlerin kurayla seçim kuruluna atanması getirilmişti.

ERDOĞAN SEÇİM YASAKLARINDAN MUAF TUTULMUŞTU 

CHP, 2018’den bu yana Cumhurbaşkanlığı görevini AKP Genel Başkanlığı ile birlikte yürüten Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim takvimi döneminde, propaganda yasaklarından muaf tutulmasının da iptalini istemişti.

ESASTAN GÖRÜŞÜLECEK 

Anayasa uyarınca yapılan seçim yasası değişiklikleri ancak üzerinden bir yıl geçtikten sonra uygulanabilirken, seçim kurullarının bu son değişiklikle birlikte Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından hemen 3 ay içerisinde değiştirilmeye başlanması da anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istendi.

AYM; yasanın seçim kurullarını düzenleyen 5 ve 6, cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan 11 ve seçim kurullarının 3 ay içerisinde yenilenmesini öngören 12’nci maddelerinin iptali istemini, daha sonra belirleyeceği bir tarihte esastan görüşerek karara bağlayacak.