Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Afyonkarahisar’da düzenlenen AK Parti kampının 2. gününe Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın ‘Çek’ yasası ile ilgili konuşması damga vurdu.

AK Parti’nin Afyonkarahisar kampının ikinci gününde kabine üyeleri Başbakan Erdoğan’ın moderatörlüğünde partililerin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Gaziantep Milletvekili Erdoğan’ın ‘çek’ yasası ile ilgili yaşanan sıkıntıları anlatan konuşması günün konusu oldu. AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, karşılıksız çek oranlarının Merkez Bankası verilerine göre düştüğünü ifade eden Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın aksine çekin piyasalarda hükmünü yitirdiğini söyledi.

Çekteki cezai ehliyetin olmaması ve borçluların şahsiliği esas alınmadığından çekin itibarsızlaştığını kaydeden Milletvekili Erdoğan, “Çek kullanma oranı yüzde 10’lara kadar düştü. Bu nedenle merkez bankasının vermiş olduğu bu bilgi doğru olsa da gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü birçok alıcı ve satıcı çeke itibar etmediğinden piyasada çek yeterince kullanılmamaktadır hatta karşılıksız çekin yazdırmanın ciddi bir müeyyidesi olmadığından karşılıksız çeklerin büyük bir kısmı da bankalara yazdırılmamaktadır. Bu da karşılıksız çek oranının gerçek durumunu tespitini imkansız kılmaktadır” dedi.

Çek kullanımı üzerine Gaziantep’te esnaflarla yaptığı görüşmelerden de örnekler veren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esnafımızla yaptığımız görüşmelerde ve geçen yıl Almanya’da katıldığımız Hannover Halı Fuarı’nda, Hannover Halı Fuarı’ndan bahsetmişken Gaziantep Türkiye’nin halı üretiminin yüzde seksen beşini gerçekleştirmekte ve Türkiye halı ihracatının da yüzde 85’i Gaziantep’ten yapılmaktadır. Gaziantep halı üretiminde Belçika’nın da önüne geçerek dünyanın en çok halı üreten kenti haline gelmiştir. Halı fuarında görüştüğüm imalatçı sanayicimiz iç piyasaya fazla mal satmadıklarını, bunun nedeninin de çekten gelecek sıkıntılarla uğraşmak istemedikleri noktasındaydı.”

Bu konuşmanın üzerine Babacan tekrar Merkez Bankası verilerine göre karşılıksız çek oranlarının yüzde üç olduğunu açıkladı. Moderatörlük görevini üstlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu durum karşısında Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’a destek vererek Babacan’a dönüp, “Bırak Merkez Bankası verilerini. İşte sahadan, piyasalardan gelen verileri açıklıyor Gaziantep Milletvekilimiz Mehmet Erdoğan. Bu çek konusunu detaylı bir şekilde inceleyin ve gerekli çalışmaları yapın” talimatını verdi.

Kamp gündemine damgasını vuran çek konusu milletvekilleri tarafından alkışlandı.