Hükümet, çeşitli afetler nedeniyle zara gören çiftçilerin ve tarım işletmelerinin ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarını 1 yıl süreyle erteledi.

Bakanlar Kurulu’nun “Çeşitli Afetler Nedeniyle Zarar Gören Gerçek veya Tüzel Kişi Üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararları Kapsamındaki Kredi Borçlarının Ertelenmesine Dair Karar” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karara göre, 23 Ağustos 2013 tarihinden 31 Aralık 2014 tarihine kadar Türkiye genelinde meydan gelen yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt sistemine (ÇKS) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, diğer kayıt sistemlerine göre kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları 1 yıl süreyle ertelenecek.

Borç ertelemesi için Hasar Tespit Komisyonu kararının olması şart koşulurken, çiftçilerin zarar oranının en az yüzde 30 olması gerektiği kaydedildi. Borçlar Hasar Tespit Komisyonu Kararını takip eden ayın birinci iş günü itibariyle ertelenecek.