1875 yılında inşa edilen ve 2010 yılında Bergama Belediyesi’nce İl Özel İdaresi’nden katkı payı alınarak restorasyonu yapılan Yabets Sinagogu törenle açıldı. Törene Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Muzaffer Tunçağ, Türkiye Hahambaşı Rav İsak Haleva, Bergama doğumlu İsrail’in Ankara Eski Büyükelçisi Gaby Levy, İsrail İstanbul Başkonsolosu Moşe Kambhi, İzmir Musevi Cemiyeti Başkanı Sami Azar, İsrail’in İzmir Fahri Konsolosu Jack Eskinazi, Belediye Meclis üyeleri, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, İzmir ve İstanbul’dan gelen Yahudi cemaati temsilcileri, STK yöneticileri ve turizmciler katıldı.

Açılış töreni öncesinde yemekte bir araya gelen konuklar, Kızılavlu’yu ziyaret etti. Bergama Belediyesi Unesco Dünya Mirası Alan Yönetim Birimi’nde görev yapan arkeolog Bülent Türkmen eşliğinde Kızılavlu’yu gezen ziyaretçiler, daha sonra açılışın yapılacağı Yabets Sinagogu’na geldi.

Açılışın ardından bir konuşma yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Bergama’da yaşayan Musevi vatandaşı yok ama onların derin hatıraları hâla burada. Bergama Belediyesi olarak bu restorasyon çalışmasını yaparken bu kentte yaşayan, bu kentin suyunu içen, bu kentin havasını koklayan tüm Yahudi cemaatinin anısına bu çalışmayı gerçekleştirdik. Tüm Musevi kardeşlerimizi Bergama’ya davet ediyorum’’ dedi.

İsrail Ankara Eski Büyükelçisi Gebi Levi de, bugün burada bulunup Türkçe konuşamamaktan son derece mahçup olduğunu belirterek şunları söyledi: "1988 yılında İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu’na tayin edilmiştim, ancak ben bu göreve gelememiştim çünkü ben o sıralar hâla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydım. O zaman hayatta olan babama şunu söylemiştim ‘Doğup İsrail’e döndükten sonra hiç Türkiye’ye gitmedik. Birlikte Türkiye’ye gidip doğduğumuz yerleri görelim’ dedim ve Bergama’ya geldim. Şu an açılışını yaptığımız sinagogun dış penceresinden içerisi görülmüyordu. O kadar kötüydü anlatamam. Bu beni son derece üzmüştü ve İsrail’in Ankara Büyükelçisi olarak görev yapmaya başladıktan sonra Bergama’ya tekrar geldim ve acaba bu sinagog için bir şey yapılabilir mi diye düşünüp kendi görevim olarak algılamıştım. Şanslıymışım, çünkü burada bu konuda işbirliğine hazır bir belediye başkanıyla tanıştım. Emeği ve katkılarından dolayı Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’e teşekkür ediyorum.” Levi’nin konuşması sırasında duygulandığı gözlendi.

Konuşmaların ardından Türkiye Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Yahudi konuklar Minha Duası’nı okudu. Tören, sinagogun bahçesinde ve ek binasında verilen kokteyl ile sona erdi.