Güncel

Tarihe damga vurmuş 1 Nisan şakaları!

Abone Ol

Ülkemizde de gelenek haline gelen 1 Nisan şakaları, herkesin birbirine farklı farklı şakalar yaptığı ama kimisininin de bu işi abartarak başkalarına zarar vergidiği bir gün oldu. Hatta öyle ki yakınlarının kötü şakalarına maruz kalan bazı vatandaşlarımızın kalp krizi, kol - bacak kırığı, intihar girişimi, psikolojik sorunlar gibi vukularla hastanelere koştukları görülüyor.

Bisküvi arasına diş macunu Sivri zekalı bir öğrenci arkadaşlarına öyle bir şaka hazırlamışlardır ki örnek türden. Kremalı bisküvi paketini büyük bir incelikle açıp, bisküvilerin arasındaki kremayı çıkardıktan sonra, bir tüp diş macununu bisküvilerin arasına sıkar. Macunlu bisküvi elde edip bunu tekrar paketler. Ertesi gün 1 nisan'dır, sınıfa elinde bisküvi paketi ile giren çocuk tüm arkadaşlarına bisküvi ikram eder. Aradan 30 saniye geçtikden sonra arkadaşlarından dayak yememek için kaçmaya çalışr ama gene de kurtulamaz...

Hastanenin acil servisine getirilen adam, arkadaşlarının yaptığı sandalye çekme şakası sonucu kalça kemiğini kırmış ve acı içinde kıvranarak acile kaldırılmıştır.

1 NİSAN'DA ARKADAŞININ SELASINI OKUTTU Böyle şaka mı olur demeyin, yapan yapmış. Anadolu'da bir camide sela verilir, Ölen kişi çarşıda alışveriş için dolaşırken kendi selasını duyar ve neye uğradığını şaşırır. Koşarak camiye gidip, bu şakayı kimlerin yaptığını öğrenir. Şakayı planlayanlar hayırlı arkadaşlarıdır.

KAYIP ARANIYOR şakası Yine sela şakasında olduğu gibi bu da düşman başına diyebileceğimiz arkadaşlar tarafından yapılmıuş bir şaka. Arkadaşlarının vesikalık fotoğrafının altına "kayıp aranıyor,akli dengesi yerinde olmamakla beraber tehlikelidir, ısırabilir, bulanların insanlık namına aşağıdaki adrese getirmeleri rica olunur" yazıp bunu broşür olarak bastırdıktan sonra tüm apartmanlara yapıştırırlar...

BU ŞAKA UNUTULMAZ Televizyon kanalında şaka programı yapan mustafa Karadeniz en bomba şakasını 1 nisana saklamıştı. Şakalanacak kişinin arkadaşları ile birlikte organize edilen şakada; genç mağdur uyandığında bir de ne görsün; kendisi ölmüş, yattığı odada yanı başında oturmuş imam dualar okuyor. Arkadaşları ise ağıtlar yakıyor. Neye uğradığını şaşıran genç, ağlayarak arkadaşlarına bağırıp ölmediğini göstermeye çalışsa da nafile. Herkes rolünü o kadar güzel yapıyorki mağdur genç bile gerçekten öldüğünü zannediyor...

ŞAKAYA 15 AY HAPİS Dikkatsiz davranarak "şaka sınırlarını" aşan bazı vatandaşlar için, Nisan 1 Şaka Günü pek de eğlenceli bitmemişti. Saruhanlı'da yaşayan Murat Alas, 2006 yılında çalışmak için gittiği İstanbul'da Moda vapuruyla Kadıköy'den Beşiktaş'a giderken alt güverteye geçerek, 1 Nisan şakası yapmak amacıyla "Üzerimde bomba var" diye bağırmış...

Olayın şaka olduğu sonradan anlaşılmıştı. Ancak Alas'a bu şaka pahalıya mal oldu. İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, "Halk arasında korku ve panik yaratma" suçundan hakkında dava açılan Alas, 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

KARAKOLDA BİTEN ŞAKA Bir üniversite öğrencisinin şakası ise karakolda bitmiş, şaka yapmak amacıyla bir arkadaşını telefonla arayarak erkek arkadaşının kendisini silahla yaraladığını söylemesi üzerine polis ve sağlık ekipleri alarma geçiren üniversite öğrencisi kız, olayın şaka olduğunun anlaşılması üzerine karakola götürülmüş ve ardından serbest bırakılmıştı

SİVEREK İL OLDU Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir internet sitesinin Siverek il oldu haberi, Sivereklileri heyecanlandırdı. Kulaktan kulağa dolaşan haber kısa süre içinde duyuldu. Yıllardır il olmak için mücadele veren Siverekliler, sitenin haberin 1 Nisan şakası olduğunu açıklaması üzerine hayal kırıklığına uğradılar.

BELEDİYE BAŞKANIMIZI TUTUKLADILAR Rize'de yayın yapan 'Zümrüt Rize' gazetesinin Gürcistan-Türkiye milli maçını izlemek için Gürcistan'a giden Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve bazı Rizeli taraftarların Gürcü makamlar tarafından tutuklandığını duyurması, şehirde paniğe neden oldu. Belediye Başkanı Bakırcı'nın Rize'de olduğu öğrenilince haberin 1 Nişan şakası olduğu ortaya çıktı.

FATİH TEKKE FENER'DE 2005 yılında, Trabzon'da yayınlanan bölgesel Kuzey Ekspres gazetesi, sürmanşetinden ''Fatih Tekke Fener'de'' başlığıyla çıktı. Haberde, milli futbolcunun gelecek sezon için sarı-lacivertli takımla anlaştığını duyurdu. Haberin 1 Nisan şakası olduğunu ise gazetenin son sayfasına bakanlar anlayabildi. Gazete, son sayfasında 1 Nisan Şakası yaptığını ve haberin gerçeğini yansıtmadığını belirtiyordu.

SAMSUN'DA FİL ŞAKASI Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de ilgi çeken bir şaka da Samsun'da meydana geldi. Samsun'un Havza İlçesi'ndeki radyo istasyonunu canlı yayında arayan ve kendini "Fettullah Doğrusöylemez" olarak tanıtan bir kişi, "Kunduz yaylasından arıyorum. Ormandan ilçe merkezine doğru yüzlerce fil geliyor. Çok iriler ve önüne gelen her şeyi ezip geçiyorlar" diyerek telefonu kapattı. DJ Ertaş Çoban olayın "1 Nisan şakası" olduğunu anladı. Ancak, yaklaşık 20 kişi radyoyu telefonla arayarak, "Burada fil mi varmış? Nereden geliyorlar?" gibi sorularla bilgi almaya çalıştı. Kısa süre sonra aynı kişi yeniden radyoyu arayarak, "Size 1 Nisan şakası yaptım" dedi.

ŞOK, VALİ İSTİFA ETTİ! Erzurum'da yayınlanan haftalık Palandöken Gazetesi ise Vali Derya Kadıoğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz'un hükümete tepki için istifa ettiklerini manşetten verdi. Birinci sayfadan "İstifa Şoku" manşeti ile verilen haberin şadece "Palandöken"de var olduğu belirtilerek, Vali Derya Kadıoğlu'nun "Artık yeter", Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Mahmut Uykusuz'un ise "Özür diliyorum" dediği duyuruldu. "Hükümetin duyarsızlığı ikisini de isyan ettirdi. Vali Kadıoğlu, istifa dilekçesini İçişleri Bakanlığına vermek üzere Ankaraya gitti. Başkan Uykusuz ise bugün hem görevinden hem de partisinden ayrılıyor" ifadelerini kullanıldığı haberde iki yöneticinin fotoğrafları da yer aldı. Haberin son paragrafında ise "Bu haber, Palandöken Haber Merkezi'nin tüm yöneticilerimizin hoşgörüsüne sığınarak hazırladığı 'Nisan 1 şakasıdır'. Haydi gülümseyin" denilerek şaka olduğu itiraf edildi.

SİYASİ ŞAKALAR Bülent Arınç ise TBMM Başkanlığı sırasında, Milli Egemenlik Yılı dolayısıyla balonla Ankara gezintisi yapacağını bekleyen gazetecilere 1 Nisan şakası yaptı. Arınç, balonla gezmek yerine Meclis çatısına balon bağladı.

HÜSEYİN ÇELİK'E YAPILAN ŞAKA Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü törenlerine katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Ferit Melen Havaalanı'na indi. Çelik'i karşılayan gazeteciler, "Sayın Bakanım, az önce önemli bir gelişme oldu ve Saddam Hüseyin, Türkiye'ye sığındı. ABD ve müttefik kuvvetler ise Irak Savaşı'ndan geri çekildi. Bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyiz?' diye sordu. Bakan, çevresindekilere, "Biz uçaktayken mi bu gelişme oldu?" diye heyecanla sordu ve ekledi, "İlk defa sizden duyuyorum. Çok güzel bir gelişme, sevindim" dedi. CHP Van Milletvekili Mehmet Kartal'ın, "Sayın Bakanım 1 Nisan şakası olmasın" demesiyle durumu farkeden Çelik, şakaya muhabirlerle birlikte güldü.

EN BÜYÜK ŞAKACI GOOGLE Her sene sektirmeden kullanıcılarını şakalıyor. İşte Google'ın şakalarından bir kaç örnek. Eevinize özel posta: Google’ın yeni bir hizmeti olarak duyurulan 'Gmail Paper' geçtiğimiz yıllarda birçok kişiye “vay be” dedirtmişti. Sözde hizmete göre eğer isterseniz Google, Gmail hesabınıza gelen tüm postaları bastırıp adresinize kadar teslim edecek. Hem de hiçbir ücret talep etmeden…

1 NİSAN ŞAKASININ TARİHİ Fransa'da 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan'dan 1 Ocak'a aldırır. Bu arada 1 Nisan'ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir.

1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenlere ise "Nisan Balığı" adı verilir. Fransa'dan sonra diğer ülkelere de geçen bu gelenek, 18'inci yüzyılda İngiltere ve İskoçya'ya da yayıldı. Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınıyor.

DÜNYAYI AYAĞA KALDIRAN ŞAKALAR İnsanların birbirine yaptığı şakaların yanısıra, basın ve medya kuruluşları da 1 Nisan'ı şakasız geçirmiyor. Bazı şaka haberler güldürse de, kimi "şaka" haberler toplumda şok etkisi yaratabiliyor.

1998'de Burger King, USA Today'e verdiği bir sayfalık ilanda solaklar için özel olarak hazırlanmış "whopper" mönüsünü sunacaklarını açıkladı. İlana göre, ülkedeki 32 milyon solak için hazırlanmış bu menüdeki hamburger solakların rahatça yemesi için 180 derece dönüyordu. Ertesi günü Burger King, solaklar için hamburgerin şaka olduğunu duyurdu. Ancak günlerce müşteriler gelerek bu mönüden istedi, hatta bazıları sağ elliler için olanının üretilmesini talep etti."

AĞAÇLARDA SPAGETTİ YETİŞECEK ŞAKASI 1957 yılında BBC'nin saygın haber programı "Panorama", ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda artık spagetti yetişmeye başladığını duyurmuş ve televizyon kanalına telefon yağmaya başlamıştı.

Telefonu açan BBC yetkilileri de 'bir kutu domates soslu spagettiyi ekin ve tutması için dua edin' yanıtını veriyordu. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı.

RENKLİ TV İÇİN KADIN ÇORABI GEÇİRİN 1962'de İsveç'in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisan'da çıkan bir teknisyen, ekranın önüne bir naylon kadın çorabı geçirerek izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesini vermişti.

OLMAYAN ADANIN KURULUŞUNU KUTLADILAR 1977'de İngiliz The Guardian gazetesi, Hint Okyanusu'ndaki hayali San Seriffe ada cumhuriyetinin 10. kuruluş yıldönümünü kutlamak için 7 sayfalık ek çıkardı.

AMERİKALILAR'IN ŞAKA GÜNÜ Amerikalılar bu günü 28 Aralık'ta kutluyor

1995'te Discover dergisi, Aprile Pazzo isimli bir biyoloğun Antarktika'da kafası yassı kemiklerden oluşan ve penguenleri yakalamak için buzu büyük bir hızla ısıtan yeni bir tür hayvan türü keşfetiğini açıkladı.

1996'da Amerikan fast food zinciri Taco Bell'in, Amerikan bağımsızlık tarihinin sembolü olan özgürlük çanını satın aldığını ve federal hükümetin çanın adını Taco özgürlük çanı olarak değiştirdiğini açıklaması, halk arasında infial yarattı.

1998 yılında Science and Reason adlı derginin nisan sayısında Alabama eyaletinde "3.14" olan "pi" sayısının değerinin yapılacak oylama ile yuvarlanarak "3.0" olacağı duyuruldu. Bunun üzerine yüzlerce telefonla halk bu kararı protesto etti. Sonunda ikinci bir sayı yayınlanarak orijinal makaleye yer verildi, bu evrim teorisiyle ilgili Mark Boslough adlı bir fizikçinin yazısıydı.