Yaban hayatı, doğal güzelliği ve akar sularla kaplı olan bu nedenle su cenneti olarak anımsana Gelyê Zîlan’da yaşanan ekolojik tahribata dikkat çekmek amacıyla çöp toplama etkinliği yapıldı. Zortul Çevre Çocuk Gurubu Platformu, Erciş Süphan Çevre Derneği, Zilan Doğa Platformu, öncülüğünden İncesu Kanyonunda Onlarca çocuğun katılımı ile geçekleşen etkinlikte “Yere çöp atma tohum at”, “Ekosisteme saygılı olalım, Zilan kanyonu hassas bölge ilan edilsin” pankartları taşındı.

Van’ın Erciş ilçe sınırları içinde yer alan Gelyê Zîlan bölgesi maruz kaldığı ekolojik tahribatlarla gündemde. HES’ler, (Hidro Elektrik Santralleri) mermer ocakları ve son dönemde Koza Altın Madenciliği tarafından kurulmak istenilen altın arama tesisi ile gündeme gelen Gelyê Zîlan’da doğal yaşam tehdit altında. Endemik bitki örtüsü aynı zamanda canlılarıyla yüz yıllardır bölgenin şifa kaynağı olarak bilinen Zilan’da yaşanan tahribata dikkat çekmek için çocuklar duyarlılık girişiminde bulundu. Uzun bir patika yürüyüşü sonrası kalyona varan çevreci çocuklar, kendilerine dağıtılan eldiven ve çöp torbalarını aldıktan sonra dere kıyılarındaki çöpleri topladı. Yapılan çöp toplama etkinliğinin ardından Zilan’nın doğal güzelliklerine dikkat çeken Zortul Çevre Çocuk Gurubu Derneği Başkan’ı Mirbahattin Demir, Zilan’da binlerce endemik canlı ve bitkinin yok edilmeye çalışıldığını ifade ederek, Zîlan’da yaşanan doğa tahribatına “Dur” denilmesi çağrısında bulundu.

‘BİZ SUSTUKÇA TAHRİBAT ARTAR’

Binlerce yıldır Zilan doğasının insanlığın geçim ve şifa kayanağı olduğunu vurgulayan Demir, günümüzde bu güzel doğanın kâr odaklı sermayelerin girişimi ile yok edilmek istendiğine dikkat çekti. Yıllardır bölgede yapılmak istenilen HES’lere karşı bir mücadele yürüttüklerini ancak yeterli desteği alamadıklarını dile getiren Demir, “Toplum sustu Zilan’da HES’ler yapıldı, toplum sustu Zilan’da mermer maden ocakları yapıldı, şimdi yine sussak altın madenleri kurularak siyanürle Zilan’ın suları zehirletilecek” ifadesinde bulundu. Zilan’da yapılan HES’lerle ilgili doğru anlamada fizibilite çalışmasının yapılmadığını dile getiren Demir, “ HES’lere karşı açtığımız davalarda söz ettiğimiz endemik canlıların, su samurlarının olmadığına yönelik yargıyı yanıltan bilgiler vermişler. Ancak çektiğimiz video ve fotoğraflarla yaptığımız başvuru bölge idare mahkemesi tarafımdan olumlu karşılandı ve yargılanmanın yeniden yapılması kararı alındı. Umarız mücadelemizde başarılı olur, Zilan’ın endemik canlı dokusunu korumayı başarırız”

‘SULARI KİRLETİRSEK CANLILAR YOK OLUR’

Açıklamasının devamında Zilanlıların duyarsızlığını da eleştiren Demir, “Bir çok akar suyun üzerinde lağamlar var. Yaşanan bu durum suyu kirletiyor ve akar sularda yaşayan bir çok canlının ölümüyle sonuçlanıyor. Bizler çevremize duyarlı olarak örnek davranışlar sergileyebiliriz. En azından her ev kendi fosseptik çukurunu inşa ederek bu kirlenmenin önüne geçebilir” dedi.

Haber / İdris Yılmaz