HDP’nin, kamuoyunda ‘Zilan Katliamı’ olarak anılan Van’ın Erciş ilçesindeki Zilan Deresi bölgesine “Yüzleşme ve Hafıza Mekânı” kurulması için Meclis’e verdiği kanun teklifi, içerisinde ‘kaba’ ve ‘yaralayıcı’ geçen cümle olduğu gerekçesiyle reddedildi. Kanun teklifinin reddedilmesine neden olan cümlede, ‘Kürt coğrafyası’ ile ‘katliam’ sözcükleri geçiyor. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, “Kanun teklifinde geçen “Kürt coğrafyası” ifadesi sakıncalı görülüyor. Ama AKP İktidarı, Kürtlerin oyları söz konusu olduğunda Diyarbakır’da 'Kürdistan' demekten çekinmiyor. Bunun adı ikiyüzlülüktür” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, 1930 yılında binlerce kişinin ölümüne neden olan, kamuoyunda ‘Zilan Katliamı’ olarak anılan Van’ın Erciş ilçesindeki Zilan Deresi üzerinde yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) inşaatının durdurularak, bölgede “Zilan Deresi Yüzleşme ve Hafıza Mekânı” kurulması için 13 Temmuz’da TBMM’ye kanun teklifi verdi.

'DOĞA KATLİAMI DA SÖZ KONUSU'

Müzeyyen Yüce'nin Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, HDP’li Sarısaç’ın Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, 90 yıl önce onlarca köyün ateşe verilerek 15 bin insanın katledildiği ifade edildi. Zilan Deresi’nin Kürt halkı için bir yaşam ve hafıza alanı olduğu hatırlatılan teklifte, “Hâlâ birçok mezar taşı ve katledilenlerin kemiklerinin bulunduğu Zilan Deresi’ne yapılacak bir HES, hafızayı yok eder.  Kürt coğrafyasında yaşanan katliamların yanında on yıllardır süregelen bir doğa katliamı da söz konusudur” denildi.

RET GEREKÇESİ ‘KÜRT COĞRAFYASI’ VE ‘KATLİAM’ SÖZCÜKLERİ

Meclis Başkanlığı’na sunulan Zilan Deresi’nde  ‘Yüzleşme ve Hafıza Mekânı’ kurulmasını içeren kanun teklifi Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından HDP’li Milletvekili Sarısaç’a geri gönderildi. Şentop imzalı gönderilen yazıda, TBMM içtüzüğünün 67. maddesinde yer alan, “Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa başkan gereken düzeltmelerin yapılması için o yazı ve önergeyi sahibine geri verir” hükmü hatırlatıldı. Söz konusu kanun teklifinin bu kapsamda değerlendirildiğine dikkat çeken Şentop, ilgili bölümün düzeltilmesi durumunda teklifin işleme alınabileceğini ifade etti. Meclis Başkanı Şentop’un kanun teklifindeki ‘kaba’ ve ‘yaralayıcı’ olarak nitelendirdiği cümle ise “Kürt coğrafyasında yaşanan katliamların yanında on yıllardır süregelen bir doğa katliamı da söz konusudur” olarak belirtildi.

'MECLİS’TE MUHALEFETE SINIR ÇİZİLİYOR'

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, iktidarın sadece sosyal medyada değil, Meclis çalışmalarında da muhalefete sınır çizdiğini belirterek, kanun teklifinin “kaba ve yaralayıcı sözler” denilerek reddedilmesini şöyle değerlendirdi:

“Birkaç yıldır farklı seslerden korkan bir iktidar refleksiyle karşı karşıyayız. Kanun teklifimizin, sosyal medyayla ilgili sansür yasasının kabul edildiği gün tarafıma iadesi de anlamlı. AKP ve MHP bloğu, sadece sosyal medyada değil, Meclis çalışmalarında da muhalefete sınır çiziyor. Bu yüzden önergelerimiz “kaba ve yaralayıcı” denilerek reddediliyor. Toplumu nefessiz bırakmayı amaçlayan bu yasakçı anlayışı katiyen reddediyoruz.”

Sarısaç, ayrıca AKP iktidarının seçim dönemlerinde Kürtlerin oylarını alabilmek için ‘Kürdistan’ demekten çekinmediğini de söyledi.