HABER MERKEZİ- Van’ın Erciş ilçesi Zilan Deresi’nde 1930 yılında yaşanan katliamda ailesinden birçok kişiyi kaybeden Salih Ultar (70), katliam üzerine seslendirdiği kilamlarına (gazel) bir yenisini ekledi. Ultar, yeni kilamında küçük yaşta cenazelerin altında kalarak kurtulan annesinin yaşadıklarını söze döküyor.  Zilan katliamıyla başlayan ve günümüze kadar süren katliamların durması için Kürtlerin birliğinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Ultar, “Tüm yaşanan katliamların nedeni birlik olmamaktır, birlik olmanın zamanı geldi” dedi.

DENGBÊJLİKTEN TUTUKLANDI 

Kilam seslendirdiği için 1990 yılında 10 ay Muş Cezaevi'nde tutuklu kalan Ultar, şunları söyledi: “Ben Kürdüm, Kürtler var, ailem Kürt’tür. Kürt olduğumu sonradan öğrendim. Bizi şu anda dünya tanıyor. Ama Türkiye’de köle olarak yaşıyoruz. 1990’larda dengbêjlik yapıyordum. Dengbêjlik yaptığım için gözaltına alınarak tutuklandım. Tutuklandıktan sonra Zilan'da bulanan köyümden devlet tarafından göç ettirilerek, Erciş'in Çelebibağ Mahallesine yerleştim. O zaman Kürtlerin üzerinde büyük bir zulüm olduğunu gördüm ve yaşanan zulümler üzerine kılamlar söylemeye başladım.” 

‘AĞAÇ KÖKLERİNDE KEMİKLER ÇIKIYOR’

Zİlan katliamında çok sayıda akrabasını kaybettiğini hatırlatan Ultar, şöyle devam etti: “Ne kadar Kürt varsa, ne kadar aşiret sahibi insan varsa topladılar. İnsanları üst üste atıp katlettiler. Çocukları ve hamile kadınları katlettiler. Ben de Geliyê Zilan’da yaşananları söyleyerek dengbêjlik yaptım. O katliamı anlatan kilamlar söyledim. Kilam söyleyince devletin hoşuna gitmedi. Orada yaşanan ne varsa kilamlarımızla dile getirmemiz gerekiyor. Bunu söylersek çocuklarımız da yaşanan katliamı öğrenir. Şimdi bile Zilan'a gittiğinizde ağaç köklerinden Kürtlerin kemikleri çıkıyor. Taşları kaldırıyoruz yine Kürtlerin kemikleri çıkıyor. Annem Zilan katliamda cenazelerin altından kalarak sağ çıktı. O katliamda amcam, dayım, teyzem, dedem, nenem, hepsi katledildi. Bu kadar acı varken nasıl söylemeyeyim?” 

‘ÇOK KATLİAM GÖRDÜK’

Kürtlerin tarih boyunca sürekli katliamdan geçirildiğini söyleyen Ultar, “Bize karşı bu kadar katliam yapılırken, Kürtler hala birbirleriyle çatışıyor. Kürtler tarihte çok katliam gördü, ama birbirlerine yönelik olan katliamları da devam ediyor. Bu kadar katliamın olduğu bir yerde Kürtler neden birlik olmuyor?” diye sitem etti.

‘ÖCALAN KÜRTLERİ DÜNYAYA TANITTI’

Türkiye’de "Kürtler bölücüdür" algısının her geçen gün arttığını ifade eden Ultar, “Biz Türkiye’de hiçbir zaman bölücülük yapmadık. Benim babam 4 yıl boyunca izin kullanmadan bu ülkede askerlik yapmış. Biz nasıl bölücü oluyoruz? Ama devlet bizleri defalarca katletmiş ve verdikleri sözlerin hiçbirini tutmamış, Abdullah Öcalan Kürtleri dünyaya tanıttı ama Kürtler hala birbirini tanımıyor. Bu topraklar bizim, bu coğrafyanın ismi Kürdistan’dır. Tutuklasalar da, öldürülseler de söylediklerimizden vazgeçmeyeceğiz ve hiçbir zaman zulme boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

MA / Uğur Atabay