Haber Merkezi - Erhan Akbaş

Platform adına yapılan açıklamada, “Korkunç katliamları belleğinde yaşatan Zilan Vadisi bugün de ekolojik yıkım projeleri ile yok edilmek isteniyor” denildi.

Van Gölü’nü besleyen en büyük nehir olan Zilan nehrinin son yıllarda hukuksuzca yapılan baraj ve HES’ler ile yıkıma uğratıldığı ifade edilen açıklamada, “ Son yıllarda altın madeni açmak üzere sondaj çalışmaları başlatılan vadiye son darbe mermer ocağı açılarak vurulmak isteniyor. Vadi ekosistemi bu talan projeleriyle geri dönülmez yıkıma uğratılmaktadır.
On binlerce insanın yurdu olan vadide yoğun şekilde hayvancılık yapılmakta ve çok kaliteli bal üretimi olmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Zilan vadisinde 4 bin 300 bitki türü yanında Su Samuru, Zilan Bıyıklı Balığı, Benekli Semender gibi endemik türlerin yaşadığı hatırlatılan açıklamada, vadiyi besleyen derenin aynı zamanda Van’ın ünlü İnci Kefali’nin yumurtlama alanı olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamanın devamında, “Dereye yapılan baraj ve HES su ekosistemine korkunç darbeler indirdi. Binlerce balık ölümü yaşandı. Kefallerin yumurtlama yolu engellendi, Su Samurları bölgeden kaçtı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi altın madeni için sondajlar başlatıldı. Son olarak “ÇED gerekli değil” izni verilerek vadinin içine derenin 50 metre dibine mermer ocağı açıldı. Dava sürecini tanımayan şirket derenin içini molozlarla kirletmeye başladı. Zilan’da hukuk işlemiyor. Mahkeme kararları tanınmıyor. Şirketler yıkım projelerine dilediği gibi devam ediyor. Yaşam alanlarını korumak isteyen halk ise yıllardır potansiyel suçlu muamelesi görüyor” denildi.

“Geçmişte olduğu gibi bugün de Adaletsizlik! Zilan’ı öldürmeye devam ediyor” diye kaydedilen açıklamada, son olarak taq çalışmasına destek istenerek, şu ifadelere yer verildi: “Mermer ocağına karşı açtığımız dava sürecinde, mahkemenin belirlediği bilirkişi heyetinin yarın bölgeye gelerek bu yıkımları görmesini, bilimden ve doğadan yana tavır almasını umut ediyoruz. Zilan Vadisi doğal güzellikleriyle paha biçilmez bir değerdir.
Unutmayalım ki, Van Gölü, Zilan olmadan yaşayamaz”