Van’ın Erciş ilçesi Kaymakamı ve belediye kayyumu Nuri Mehmetbeyoğlu, AKP Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve akademisyenler, flamingoların ve göçmen kuşların konakladığı Çelebibağı ve Gölağzı mahallelerinde incelemelerde bulunarak bölgenin turizme kazandırılmasına karar verdi. HDP Belediyesi'nin yerine atanan kayyum Mehmetbeyoğlu yaptığı açıklamada, kuşların konakladığı alanlara kuş gözlemevleri, yürüme parkurları, çocuk oyun parkları, kamp ve dinlenme alanları inşa ederek turizme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

TURİZİM YAĞMASI

AKP iktidarı Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayarak turizmi geliştireceğini iddia ederken, maden şirketlerine altyapı inşa etti. İktidarın turizme bir yağma politkası olarak baktığını yanan ormanlardan, doldurulan kıyılardan anlamak mümkün. AKP’nin Milletvekili Arvas, 3 ay boyunca Gölağzı, Çelebibağı ve Kasımbağı mahallerinde konaklayan allı turnaların havaların soğumasıyla tekrar Afrika’ya göç ettiğini belirtterek, “Bu alanlara sahip çıkmamız ve turizme kazandırmamız lazım. Kaymakamımızın Bakanlığa sunduğu projenin de takipçisiyiz” sözleri ile Van Gölü’ne bakışlarını ortaya koydu.

KUŞLAR ÖLÜYOR

Her yıl gelen onbinlerce flamingo son yıllarda ciddi miktarda azalmaya başladı.

Son yıllarda Tuz Gölü’nde binlerce flamingonun cansız bedeniyle karşılaşılırken, Van’ın birçok sulak alanına flamingolar uğramamaya başladılar. Erçek Gölü Sulak Alanı’nı her yıl ziyaret eden binlerce flamingo, geçtiğimiz yıl çok az sayıda görüldü ve bu nedenle her yıl yapılan festival iptal edilmişti. Diğer yandan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından Adır Adası’nda yaptığı incelemede temmuz ve ağustos ayları sonunda yiyecek azalmasına bağlı stres meydana geldiği ve bu nedenle binlerce kuş ölümünün yaşandığı belirtilmişti.

ÖLÜME Mİ MAHKUM EDİLİYOR?

Evsel ve kimyasal atıkların Van Gölü’ne akmaya devam etmesi ise Van Gölü’nde yaşayan tüm canlıları ve hatta insanların yaşamını da tehdit ettiği belirtilmişti. Bir yandan iklim değişimine ve gölü besleyen sular üzerinde yapılan irili ufaklı barajlar nedeniyle yaşanan büyük kuraklık sonucu sadece bu yıl kaybedilen su miktarının 3 milyar 750 milyon metre küp ve diğer yandan kayyum belediyesinin bir türlü bitirmek istemediği arıtma tesisinin olmayışı Van Gölü’nü ölüme mahkum eden bir diğer neden. Böyle bir durumda turizm adı altında göle yönelik yeni yapılaşmalar yapmaya kalkmak gölün üzerindeki baskının artmasına ve gölün ömürünün kısalmasına neden oluyor.

URMİYE KURUDU,SIRA VAN'DA MI?

Van Gölü bir yandan kuruma tehdidinde, diğer yandan kirlilikten canlılar nefes alamaz hale geldi.

Van Gölü’ne Afrika’ya göç etmeden önce uğrayan flamingolar İran’ın Urmiye Gölü’nden gelirlerdi. Geçen yıl ve bu yıl sulak alanlara ve Van Gölü kıyılarına uğrayan flamingoların sayısı yüzde 5-10 seviyesine geriledi. Bunun nedeni Urmiye Gölü’nün yüzde 90’ının kurumuş olmasıydı. Farklı havzalara geçmek zorunda kalan kuşlar göç yollarını da zorunlu olarak değiştirmeye başladı. Urmiye Gölü 5.200 Km2 bir alana sahipken, Van Gölü ise 3.755 Km2’ye sahip bir göl. Urmiye Gölü’nün kuruma nedeni İran’da son yıllarda ortaya çıkan büyük kuraklıktı. Van Gölü kurumaz diyenlere bu gerçeği hatırlatmak gerekiyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre yaklaşık yüzde 90’ını yitiren Urmiye Gölünün küçülme nedenleri arasında, küresel iklim değişimi, gölü besleyen su kaynakları üzerine yapılan barajlar ve hatalı su kulanımları gösteriliyor. İran, Urmiye Gölü’nü besleyen su kaynaklarını üzerine yirmiden fazla baraj inşa etti. Van’da durum farklı mı?