Mülteci Dayanışma Ağı ve bileşenleri, Van-Hakkari Tabip odasını ziyaret ederek, mültecilerin yaşadığı sağlık sorunları, Koronavirüs (kovid-19) salgını sürecinde kadın ve çocuk mültecilerin tedavisi hakkında bilgi aldı. Heyet ziyaretin ardında Van-Erciş yolunda dün sabah saatlerinde 2 kişinin öldüğü, 31 kişinin de yaralandığı kazada, tedavi altına alınan mültecileri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde ziyaret etti.

‘MÜLTECİLER DİL BİLMİYOR’

Heyet içerisinde yer alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Başkanı Murat Melet ziyaret sonrası Hastane önünde açıklama yaptı. Mültecilerin yaşadığı sağlık sorunlarına değinen Melet, “Hastaneye yaralı olarak gelen mülteciler bazıları yaralı olarak bazıları da ağır olarak hastaneye getirilmiş. İlk gözlemimiz mültecilerin dil bilmediği. Yaralılarla o yüzden sağlıklı bir iletişim sağlayamadık. Türkçe bilmedikleri için kendilerini ifade edemiyorlar. Heyet olarak yaptığımız görüşmede bu açığa çıktı. Bu hastalar tamamıyla hastane personellerinin vicdanına bırakılmış. Hastanede dil bilen birisi yok. Bu insanlar Afganistan’da gelmiş Afgan dilini bilen kimse de olmadığı için de bu insanlar kendi sorunlarını yaşamış oldukları sorunları doktor ve hemşirelere anlatamıyorlar. Aslında burada ciddi bir ihlal var. Mevcut hastanelerde sadece tıbbi bilgileri bilen doktorların ve çalışılanların diğer dilleri bilmemesi dolayısıyla da bir sağlık hakkının oluştuğunu da belirtebiliriz” dedi.

YARALILARDAN İKİSİNİN DURUMU AĞIR

Heyette yer alan Mülteci Dayanışma Ağı Adına Çukurova Göç-Der Yönetimi’nden Mesut Aslan ise mülteciler hakkında, hastane yönetiminden aldığı bilgiyi paylaştı.  Aslan, “Dünkü kaza da 40 mülteci etkileniyor. Bunlardan ikisi hayatını kaybediyor kalan 38 kişi yaralı, bunların bir kısmı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’ne bir kısmı da Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülüyor. Şuan Araştırma Hastanesinde 9 kişi hali hazırda yatışta, 5’i yoğun bakımda bunların 2’si entübe ve durumları kritik. Bunlardan 2 kişi de Kulak Burun Boğaz Servisi’nde ameliyat edilecek. Ortopedi servisinde 3 kişi yatıyor. Genel olarak kemiklerde kırıklar olduğu söyleniyor. 13 kişi Jandarma karakolunda tutuluyor. Adli işlemlerden sonra Göç İdaresi’ne teslim edilecekler; fakat Göç idaresi jandarmayla herhangi bir iletişim kurmamış. Göç İdaresi dün hastaneleri ziyaret etmiş. Yaralıların bilgi ve fotoğraflarını almış. Kaza yapan şoför gözaltında, yarın ya da pazartesi adliyeye çıkarılacağı söyleniyor. Şoförün herhangi bir yaralanma durumu yok” diye konuştu.

Ayrıca heyeti takip eden gazetecilerin, hastane içerisinde fotoğraf ve görüntü alınmasına izin verilmedi.