Van’ın Erciş ilçesine bağlı Yeşilova (Suli) Mahallesi’nde 1 Temmuz günü evinin önünde oynarken, kaybolan 2 yaşındaki Melek Memiş bir gün sonra evlerinin önünden akan Suli Çayı’nda şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulunmuştu. Bulunduktan sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nde yapılan ön otopside, Melek’in boğularak yaşamını yitirdiği belirtildi. Ayrıntılı otopsinin ise 6 ay sonra çıkacağı ifade edildi. Melek’in annesi ve babası, tedbir alınmamasına ve Melek’in yaşamını yitirmesine dair konuştu.

'CANSIZ BEDENİ BİZE VERİLDİ'

Melek’in annesi Meliha Memiş, “Melek çocuklarla birlikte evin önünde oturuyordu. Ben evi temizlemek için içeri girdim aradan 5 dakika bile geçmedi. Dışarı çıktığımda çocukların arasında Melek yoktu. Etrafa bakındım bulamadım. Daha sonra komşulara haber verdim. Çaya düşme ihtimali üzerine babasını aradık, o da emniyete haber verdi. Çocuğumun cansız bedeni bize teslim edildi” diye konuştu.

'ÖNLEM ALINSAYDI,MELEK ŞU ANDA SAĞ OLURDU'

Melek’in kaybolduğu gün taziye için Ağrı’nın Patnos ilçesine gitmek üzere yola çıktığını söyleyen Melek’in babası Yücel Memiş, “İki saat geçmedi komşumuz bana telefon açarak ‘Melek kayıp’ dedi. Ardından emniyete haber verdik. Dalgıçlar gelerek arama çalışması başlattı. Üzerinden 24 saat geçtikten sonra yaşamını yitirmiş halde bulundu” dedi. Yıllardır mahallenin içinde bulunan çayın etrafında önlem alınması gerekirken, Melek’in yaşamını yitirmesinden sonra yetkililerin önlem alınacağını söylemlerinde bulunduğunu aktaran Yücel Memiş , “Ama hiçbir önlem alınmamış. Melek öldükten sonra yetkililer çayın etrafında önlem alma çalışması başlatacaklarını belirtti. Keşke o önlemler Melek ölmeden önce alınsaydı, o zaman kızım sağ olurdu” ifadelerinde bulundu.

'ÇAY KENARI ÇOCUKLARIN OYUN ALANI'

Yeşilova Mahallesi’nde yaklaşık 27 yıldır ikamet eden ve aynı zamanda Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Erciş Belediye Meclis üyesi olan Gülay Yılmaz ise çayın, mahallenin merkezinden geçtiğine işaret etti. “Çocukların sıklıkla oynamak için kullandığı çay kenarı bir oyun alanıdır aynı zamanda” diyen Yılmaz, iki yıl önce de çayda boğularak yaşamını yitiren bir çocuğun olduğunu anımsattı. Yılmaz, “Biz genelde bu tür olaylarla sıklıkla karşılaşmaktayız. Ben hem mahalleli olarak hem de meclis üyesi olarak kayyım atanmadan önce proje halinde belediye meclis toplantısında çayın etrafında önlem alınması gerektiğini belirtmiştim. Önerimin kabul görmesi üzerine mühendisler incelemelerde bulunarak fizibilite çalışmaları başlattı. Fakat maalesef kayyım atandıktan sonra proje hayata geçmedi. Projemiz hayata geçseydi Melek şu an sağ olurdu” dedi.