Makina Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şubesi, Van’ın Erciş ilçesinde bulunan Zilan Deresi’nde yapımı süren Hidroelektrik Santrali’ne (HES) karşı şube binasında açıklama yaptı. MMO Şube Sekreteri Serdar Işık, hükümetin salgını fırsata çevirerek, Kürtler için büyük anlam ifade eden Zilan Deresi gibi yerleri kimliksizleştirme ve hafızasızlaştırma politikalarıyla HES çalışmalarını yeniden başlattığını dile getirdi. 

İHTİYACIN 4 KATI ENERJİ VAR

Zilan'ndaki projesinin çalışmalarının 2014’te Danıştay tarafından durdurulduğunu hatırlatan Işık, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) göre ülkemizin 2020 Nisan ayı sonu itibarıyla 91 bin 564 MW olan kurulu gücü içinde hidrolik enerji, 20 bin 831 MW baraj ve 7 bin 883 MW’ı akarsu olmak üzere toplam 28 bin 714 MW ile % 31,21 paya sahiptir. Enerji İşleri Genel Müdürlüğü (EİGM) verilerine göre 2019 yılı elektrik tüketimi 291 milyar kW/h olurken, en yüksek puant talebi 30 Temmuz 2019 itibarıyla 45 bin 180 MW olarak gerçekleşmiştir. Yani 2020 Nisan ayı itibarıyla %102 oranında fazla kurulu gücümüz vardır. Bu oran ihtiyacımız olan yedek güç kaynağı oranının yaklaşık 4 katıdır. Kurulu gücümüz ihtiyacı fazlasıyla karşılarken daha fazla elektrik üretmek için Zilan Deresi'ni ve çevreyi katledecek bu santralin devreye sokulmak istenmesi tamamen akıl tutulmasının bir ürünü olsa gerek” diye konuştu. 

YANDAŞA RANT SAĞLAMA 

Hasankeyf’te yapılan Ilısu Barajı’nın da enerji ihtiyacından değil farklı nedenlerle yapıldığına işaret eden Işık, “Mevcut hükümet döneminde yapılan her ihalede olduğu gibi maliyetinin çok üzerinde yandaşa rant sağlama olduğu bilinmektedir. Bölgede yapılan HES’ler çevreyi yok etmekle kalmayıp bölge ve dünya halklarının tarihi ve kültürel zenginliklerini de yok etmektedirler” dedi. 

'PROJEDEN VAZGEÇİN’

Doğaya ve kültürel zenginliklere büyük zarar veren HES projelerine verilen izinlerin, teşviklerin ve alım garantilerinin durdurulması gerektiğini belirten Işık, Zilan Deresi’nde yapılmak istenen HES projesinden bir an önce vazgeçilmesi çağrısı yaptı.