Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Zilan Katliamı’nın 91’inci yıldönümüne dair yazılı açıklama yaptı. Katliamda yaşamını yitirenlerin anıldığı açıklamada, yüzleşme çağrısı yapıldı. 

Zilan Katliamı’nın Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana süregelen, Kürt halkına karşı yürütülen inkar politikaları ve taleplerine karşı uygulanan zor yöntemlerinin sonuçlarından biri olduğunun vurgulandığı açıklamada, 91 yıl geçmesine rağmen katliamın Kürt halkının hafızasında acı bir şekilde yerini koruduğu belirtildi.  

DEVAM EDİYOR

Dönemin iktidarının, katliamın faili olan asker, korucu, milis ve sivillerin ceza almasını önlemek için kanunlar çıkardığına değinilen açıklamada, bu uygulamanın sonraki yıllarda yeni katliamların yolunu açtığı vurgulandı. 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Zilan'da katliama yol açan inkar ve imha politikaları bugün de, AKP tarafından farklı yol ve yöntemlerle sürdürülmektedir. Kürtlerin seçimlerde yaptığı irade beyanı hiçe sayılarak belediyelerine kayyımlar atanmakta, milletvekilleri ve seçilmişler düşman hukuku uygulanarak cezaevine atılmakta ve kurumları kapatılmaktadır. Partimize yönelik kapatma davasında gördüğümüz zihniyet, bu politikaların vücut bulmuş halidir.

YÜZLEŞME CAĞRISI

Halklarımızın demokratik ve aydınlık geleceğinin inşa edilebilmesi için Zilan Katliamı başta olmak üzere geçmişte yaşanan acılarla bir an önce yüzleşilmeli. Katliamda yitirdiğimiz kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan on binlerce kişiyi saygıyla yad ediyoruz, unutmuyoruz. Bu topraklarda yaşanan bütün katliamlar ve acılar demokratik ve özgür bir ülke yaratma mücadelemizin gerekçesidir. Katliamın karar vericileri ve sorumlularının tarih önünde mahkum edilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.”