HABER MERKEZİ/ Erhan Akbaş- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekilleri Sezai Temelli ve Murat Sarısaç, partililerle birlikte Van’ın Erciş ilçesinde esnaf ziyaretlerinde bulundu. Vekillere HDP Van il Eşbaşkanı Öznur Bartın, yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Mustafa Avcı Erciş ilçe Eş başkanları Sariye Bilici ve Yasar Kuçaş ile parti yöneticileri eşlik etti.

Heyet gün içerisinde Van'da Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren Yunus Emre Şen’in mezarına karanfil ve oyuncak bırakarak andı. Anmadan sonra Erciş ilçesine hareket eden HDP’liler İlk önce kentsel dönüşüm alanında bulunan esnafları ziyaret edip, daha sonra pandemi döneminde ekonomik yönden zor günler geçiren Zilan caddesi esnaflarını ziyaret ederek sohbet edip, yaşadıkları sıkıntıları dinledi.İlçe esnaflarının yoğun ilgi gösterdiği HDP’liler, ülkenin genel durumu ve ekonomi üzerinde sohbetler etti.

Esnaf ziyaretlerin ardından selin vurduğu Çetintaş (Zorewa) ve Hasanabdal Mahallesinde incelemelerde bulunduktan sonra mağdur olan yurttaşlarla bir araya gelerek geçmiş olsun dileklerini iletti. Daha sonra Zilan Deresine geçen HDP’li heyet, bölgede danıştayın 'dur' kararına rağmen tekrar yapımına başlanan HES projesini protesto ederek basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan Sezai Temelli, HES projelerine tepki göstererek, “Dertleri enerji ya da halkın ihtiyacı değildir; asıl dertleri çıkar hesabıyla doğayı katletmektir” dedi.

‘SADECE DOĞAYI DEĞİL TARİHİ DE KATLEDİYORLAR’

Zilan deyince tarihsel bir acıyla yüzleştiklerini söyleyen Temelli  “Geçen hafta Zilan Katliamı’nın yıl dönümüydü. Bu katliamda on binlerce insan katledildi. Bu katliamın hala acısı canlıdır. Bu acılarla yüzleşmeden bu acıların dinmesi mümkün değildir. Katliam yapılan bu alanda tarihsel yüzleşmenin sağlana bilmesi için, bu alanın korumaya alınması lazım. Fakat bu ülkede artık hukuk yoktur.

Anayasanın bile çok rahat ihlal edildiği bir durumla karşı karşıyayız. Ne hukuk ne anayasa tanınıyor; ne de bu ülkenin tarihsel zenginliklerine değer veriliyor. Gördüğün bu vadi aslında bu ülkenin zenginliğidir. İktidar sürekli olarak geliştirdiği projelerle bu ortak zenginliğimizi kurutmaktadır ve çoraklaştırmaktadır.  Yaptıkları HES’lerle aslında yandaş müteahhitlerine sadece çıkar alanları açmaktan öte başka bir yararı olmayan bu projelerle, doğayı katletmeye devam etmektedirler. Bize düşen sorumluluk doğamızı korumaktan geçiyor. Karadeniz’de Akdeniz’de ve bütün Kürt coğrafyasında aynı doğa katliamıyla karşı karşıyayız. Sadece doğayı değil, tarihi de katlediyorlar. 12 bin yıllık Hasankeyf sular altında kaldı. Ömrü 50 yıl olacak bir baraj projesine Hasankeyf heba edildi” diye konuştu.