HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere ve HDP Milletvekili Muazzez Orhan’ın de aralarında bulunduğu ikinci heyet, Erciş'te bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Heyetin ilk durağı kentteki hayvan pazarı oldu. 

Besiciler, farklı ilçelerden hayvanlarını satmak için küpe zorunluluğunun olduğunu belirterek, tarım müdürlüklerinin kendilerin hayvanlar için küpe verilmediğini kaydetti. Bundan dolayı hayvanlarını satmak için ilçe dışına çıkaramadıklarını söyleyen besiciler, mağdur olduklarını kaydetti. 

HDP'li Paylan, pazarlık yapan vatandaşların pazarlığına dahil olarak, besicilerin yaşadıkları sorunları Meclis gündemine getireceklerini belirtti. Sorunlara ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşeceklerini kaydeden Paylan, çiftçilerin sorunlarını da unutmayacaklarının sözünü verdi. 

ŞOFÖRLER: TEFECİLERİN ELİNE DÜŞÜYORUZ  

Heyet, daha sonra Erciş Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasını ziyaret etti. Oda yönetimi tarafından karşılanan heyet, şoförlerin yaşadıkları sorunları dinledi. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nevzat Çelik, pandemi döneminde yolcu sayısında azalma olduğu için zarar ettiklerini ve aldıkları kredileri ertelemek zorunda kaldıklarını ifade etti. Koronavirüs nedeniyle birçok şoför arkadaşının hayatını kaybettiğine aktaran Çelik, bir çocuk yolcu yüzünden 3 bin 750 TL para cezası aldığını söyledi. 

Çelik, “Şoför arkadaşlarımız evlerine ekmek dahi götüremiyor. Böyle cezalar nedeniyle çok büyük zor durumdayız.  Sürekli borç almak zorunda kalıyoruz. İnsanların borçları nedeniyle tefecilerin eline düşüyorlar" 

‘BORCU BORÇLA KAPATIYORUZ’

Yönetim Kurulu üyesi Hamit Ergün ise, 45 yıl kamyonculuk hayatında hiç bu kadar ekonomik olarak zorlanmadığını ifade etti. Ergün, “4 ay boyunca çalışmamıza rağmen kazancımız yok. Borsa da yaşanan hareketliliği nedeniyle ekonomi de çok büyük bir sorun var. Bir kamyon lastiği 4 bin TL. Borcu borçla kapatıyoruz. Bu sistemin artık değiştirmesi gerekiyor” diye konuştu.

MARMARİS’TE YAZLIK SARAY 

HDP'li Paylan, ekonomideki istikrasızlık nedeniyle faizlerin sabitlenemediğine işaret ederek, "Londra’da bulunan faiz lobisinin eline düşmüş durumdalar. Damat parayı bitirdi. Şimdi de Londra'da borç faizli para alıyorlar. Bu yönetmemenin sorunudur. Yandaşlarıyla çok büyük bir yolsuzluk içindeler. Erdoğan, pandemi döneminde aç kalan halka destek vermek yerinde Marmaris'te yazlık saray yapıyor. Osmanlının saltanatı döneminde yaşananları dahi aşan bir durum. O nedeniyle büyük bir yolsuzluk var” ifadelerini kullandı. 

'TÜRKİYE KARANLIKTAN KURTULACAK’

HDP'li Muazez Orhan Işık, kurtuluşunun yeni bir seçimle mümkün olduğunu vurguladı. Orhan, “Toplum örgütlü ve bilinçli olmalıdır. AKP iktidarı giderse Türkiye karanlıktan kurtulacak. Yapılan zulmün haddi hesabı yok. Bir eleştiri yaptığında kendini cezaevinde buluyor insanlar. Halkın çocuklarının geleceği için seçimde doğru karar vermesi gerekiyor. ‘Dil şaşar doğruyu söyler’ söylemi doğrudur" dedi.  

ESNAF: DESTEK YETERSİZ

Heyetin bir sonraki durağı Berberler ve Kahveciler Odası oldu. Oda Başkanı Muhittin Aydemir, esnafın sorunlarını anlatarak, bin TL'lik desteğin yetersiz olduğunu kaydetti. Aydemir, "Her gün kapalı spor salonlarında iktidar kongre gerçekleştiriyor. Burada virüs bulaşmıyor da kahvehanelerde mi bulaşıyor? Biz günah keçisi yapıldık. Kiramızı ödeyemiyoruz" şeklinde konuştu. 

Heyet, daha sonra Eğitim Sen ve Erciş Terziler Bakkallar Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası yetkilileriyle bir araya geldi.  

ZİLAN DERESİ'NE KARANFİL BIRAKILDI

Erciş ilçesinde bulunan heyeti, yapılan halk ve STK görüşmeleri ardından, HDP ilçe binasında partililerle görüştü. HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere ve HDP Milletvekili Muazzez Orhan’ın da aralarında bulunduğu heyet, daha sonra Çelebibağ Mahallesi’ne geçerek Zilan Deresi’nin yanında açıklama yaptı.

‘ZİLAN BİR HAFIZA MEKANI’

Açıklamada konuşan Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, Zilan’ın bir hafıza mekanı olduğuna dikkat çekerek, 1930 yılında aralarında kendi ailesinden de birçok kişinin olduğu 15 bin kişiyi anmak için burada olduklarını ifade etti. Kızıldere, Zilan Deresi’nde yapımına devam edilen Hidroelektrik Santrali (HES) projesine tepki göstererek, dere ve çevresinde yaşayan bütün canlıların, doğa ve ekolojik varlıkları tehlikeye attığını söyledi. Kızıldere, “Türkiye bir ilkim krizi bir de su krizi yaşarken, yapılan HES’lerin zarar vermesi, bizi ileriki süreçlerde çok daha ciddi sorunlarla karşılaştıracaktır” dedi.

Heyet ardından Zilan Deresi’nde yaşamını yitirenler anısına dereye karanfil bıraktı. 

VAN GÖLÜ KORUMA KANUNU

Heyet, Erciş programından sonra Van Gölü sahiline giderek, son zamanlarda artan tedbirsizlikler ve küresel ısınma nedeniyle Van Gölü’nün tehlike altında olduğuna ilişkin basın açıklaması yaptı.

Heyet adına açıklama yapan Kızıldere, Van Gölü Koruma Kanunu ile ilgili mecliste birçok partinin girişimleri olduğunu ve en son 2019 yılında HDP’nin soru önergesi verdiğini hatırlattı.  Partilerin girişimlerine rağmen Van Gölü Koruma Kanunu’nda bir ilerleme kaydedilmemesinin endişe verici olduğunu ifade eden Kızıldere, “Van Gölü Türkiye’nin en büyük su kaynaklarından birisi ve acilen koruma altına alınması gerekiyor. Hızla kirleniyor, buharlaşma ile birlikte zaman zaman biyoçeşitliliğe zarar veriyor.  Bir an önce bu kanun meclisten geçmeli ve Van Gölü koruma atına alınmalıdır. Van Gölü hem iklim krizinin hem de su krizinin tehdidi altında. Korunması sadece bölgenin değil aslında ekolojik varlıkların ve sistemlerin birbirleri ile bağlantısı açısından çok önemlidir. Uluslararası kuş göçünden kaynaklı ülkeler arası bir meseledir” diye belirtti.