Seçim çalışmalarına hızlı başlayan HDP’nin Van Büyükşehir ve ilçe belediyeleri eşbaşkan adayları, bugün de Erciş ilçesinde halkla buluştu. Partililer tarafından Şeker Fabrikası girişinde yüzlerce araçlık bir konvoy tarafından karşılanan eşbaşkan adayları, oluşturulan araç konvoyu ile ilçe turu attı. Ardından Haşmet Bedii Kürüm Caddesinde bulunan Sebze Hali önünde gerçekleştirilen tanıtım etkinliği, ilçe sakinlerinin yoğun ilgi göstermesi nedeniyle adeta mitinge dönüştü. 

Erciş Belediyesi Eşbaşkan Adayları Yıldız Çetin ile Mahmut Pala burada halka tanıtıldı.

Programa;HDP İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP İl Eş Başkanı Ayla Tarhan, Ökkeş Kava, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı, Erciş Belediyesi Eş Başkan Adayları Yıldız Çetin ve Mahmut Pala, Çaldıran Belediyesi Eşbaşkan Adayları Faruk Demir ve Leyla Atsak ,HDP Van il, Erciş ilçe örgütü çoksayıda partili ve halk katıldı.

ÇETİN: 'BELEDİYELERİ HEP BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ' 

İlçe sakinlerine seslenen adaylardan Yıldız Çetin,  DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevine dikkat çekip, yerine kayyum atandıktan sonra tutuklanan partilerinin önceki belediye eşbaşkanı Diba Keskin’e selam gönderdi.

Çetin, “Diba Keskin ve diğer eşbaşkan adaylarımıza kelepçe vurdular, zindanlara attılar. Bizi de zindanlara atabilirler ama bu halkın iradesine kelepçe vurulamaz” dedi. 

Mevcut iktidarın kadınlardan korktuğunu, bu yüzden tutuklanan ilk belediye eşbaşkanlarının kadınlar olduğunu hatırlatan Çetin, çünkü Kürt kadınlarının toplumun özgürleşmesinde kilit bir rol oynadığını ifade etti. Çetin, “Belediyeleri hep birlikte yöneteceğiz. Halk belediyeciliği yapacağız. Kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz” dedi.

PALA:'BU HALK GERİ ADIM ATMAYACAK'

Diğer Eşbaşkan Adayı Mahmut Pala ise, yaptığı konuşmasında “bu halkın şimdiye değin geri adım atmadığını, artan baskılara rağmen yine de geri adım atmayacağını” ifade etti. Erciş’i komünal bir şekilde yöneteceklerini ifade eden Pala, kadın-erkek eşitliğine de önem vereceklerini belirtti. Pala konuşmasını Ahmed Arif’in ‘Diyarbekir Kalesi’nden Notlar’ şiiriyle sonlandırdı. 

HDP Van İl Eşbaşkanı Ümit Dede ise, ilçede son 3 yılda yapılan gözaltı ve tutuklamaların üzerinde durdu. Dede, başvurulan tüm baskı ve gözaltı politikalarına rağmen Erciş halkının ‘Bir gider bin geliriz’ sözünü bugün binlerce kişiyle bulundukları alanı doldurarak pratikte gösterdiğini söyledi.

AVCI:'SONUÇ ALAMAYACAKSINIZ'

Ardından konuşan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Mustafa Avcı Erciş hakına hitap etti. Kürt halkına dönük baskı ve zulmün 40 yıldır sürdürüldüğünü söyleyen Avcı, “Bizleri öldürüyorsunuz, zindanlara atıyorsunuz, gözaltına alıyorsunuz, ne kadar zulüm varsa pratikte yaşatıyorsunuz. Herhangi bir sonuç alabildiniz mi? Bugünden sonra da alamayacaksınız. Neden? Çünkü bizler haklıyız, mağdur ve mazlumuz ondan.  Bizler barış ve kardeşlik istiyoruz. Bunların hepsi insani taleplerdir. Bundan dolayı ne yaparlarsa yapsınlar başarı bizimdir” dedi.

31 Mart seçimlerinde kayyum atanan belediyeleri yeniden alacaklarını ve kayyumların sebep olduğu tüm tahribatları halkla paylaşacaklarını söyleyen Avcı, sözlerini de “Wan Ya Me Ye, Erciş Ya Me Ye” diyerek noktaladı.

ÖZGÖKÇE:‘KADINLARDAN KORKUYORLAR’

Erçiş halkına seslenen Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Bedia Özgökçe Ertan ise, AKP iktidarının bu ülkeye reva gördüğü şeyin sadece “çözümsüzlük” olduğunu vurguladı

AKP iktidarı döneminde kadınlara yönelik baskılara da değinen Ertan, “Kadınların söz sahibi olması adaleti getiren, bütün iktidarları yıkan bir role sahiptir. İktidarlarının yıkılacağını bildikleri için de en büyük saldırıları kadınlara, kadın eşbaşkanlarımıza yönelttiler. Kadın milletvekilllerimizi, başkanlarımızı tutukladılar. Eş Genel Başkanımız  Sayın Figen Yüksekdağ’ı tutuklayarak sizden koparacaklarını zannettiler ama başaramadılar. Aynı şekilde Diba Keskin ve diğer kadın yoldaşlarımızı da” ifadelerini kullandı.

Ertan, sözlerini 31 Mart yerel seçimlerde kayyumlardan hesap soracaklarını söyleyerek noktaladı.

Aday tanıtım etkinliği yapılan konuşmalar sonrası kitlenin “Erciş sizinle gurur duyuyor”, “Direne direne kazanacağız” sloganları ile son buldu.