Genç kadınlar arasında işsizlik oranının yüzde 42.6’ya yükseldiği, genç işsizlik oranının ise yüzde 27.4’e çıktığı günümüzde kadınlar emekleriyle hayatlarını sürdürmeye devam ediyor. Bu kadınlardan biri olan Van’ın Erciş ilçesinde yaşayan Filiz Akgüç (33), ilçede bir ilki hayata geçirdi. Akgüç ilçede ilk defa ev yemekleri yapılan bir yer açtı.Akgüç açtığı işletmede hem geçimini sağlıyor hem de kadınların birlikte rahat vakit geçirebileceği bir ortam oluşturuyor. 

‘Kadınlar için bir alan oluşturmak istedim’ 

Ekonomik krizin kendisini zorladığını ancak sabırla kadınların dükkanına gelmesini, keşfetmesini beklediğini belirten Akgüç, “Yaşadığım çevrenin kadın emeğini görmesini, kadınların önünün açılmasını istiyorum” dedi. İş yerini büyük umutlarla açtığını söyleyen Akgüç, henüz tanıtma aşamasında olduğunu belirtti. Ekonomik krizden kaynaklı insanların bir restoranlara gidemediğini söyleyen Akgüç, “Kadınların toplu halde yemek yiyip sohbet edebileceği, eğlenebileceği bir ortam oluşturmak istedim. Bu nedenle kadınların burayı keşfetmesini sabırla bekliyorum” diye konuştu.

‘Ekonomik krizden kaynaklı halk ucuza yöneliyor’

Yemekleri için kullandıkları malzemenin kalitesine ve iş yerinin temizliğine dikkat ettiklerinin altını çizen Akgüç, “Ekonomik krizden kaynaklı halk genellikle 5 TL gibi ucuz ama kalitesiz yiyecekler tüketmek zorunda kalıyor. Bu durum hem insanların sağlığına zarar veriyor hem bizim iş yerlerimizi zor durumda bırakıyor. Sağlık açısından zararlı olan bu yiyeceklerden çocukların zehirlendiği çok olmuştur” ifadelerini kullandı.

‘Kadın iş alanında daha fazla zorluk yaşıyor’

Kadın olarak çalışma hayatının daha zorlu olduğunu belirten Akgüç zorluklarla başa çıkabildiğini söyledi. Sabah erken saatlerde dükkanını açan Akgüç, sıcak yemeklerin yanı sıra kahvaltı da verdiğini belirtti. Akgüç, “Çocuklarımı okula gönderdikten sonra doğrudan iş yerine geliyorum. Ev yemekleri olmasından kaynaklı da akşamdan hazırlık yapıyorum. Saç kavurma, pilav üstü köfte, mantı, içli köfte, bumbar gibi birçok yöresel yemek ve tatlı yapıyorum. Taleplere göre daha farklı yiyecekler de yapıyorum. Bazen akşam servisleri için geç kapattığım oluyor” dedi.

‘Ekonomik krizden kaynaklı yemeklerim kalıyor’

Ekonomik kriz nedeniyle emeklerinin karşılığını alamadığını belirten Akgüç, “Yaptığım yemekler kalıyor. Bu durum ekonomik olarak elbette etkiliyor. Ama bende kalan yemekleri değerlendiriyorum. Yemeklerimin keşfedilmesini, bu alanda kendimi daha fazla geliştirmeyi hedefliyorum” dedi.