Erciş ilçesinde AKP İlçe yöneticisi ve İş insanı Nurullah Albayrak, Milli Emlak Müdürlüğü’ne aşağı TOKİ’de bulunan hazine arazisi için kiralama talebinde bulundu. Taziye evi ve Halk pazarı arasında bulunan yaklaşık bin 800 metre kare taşınmazın yapılan başvuru üzerine ihaleye açılması bekleniliyor.

İlçede Aşağı TOKİ olarak bilinen Sahilkent Mahallesinde bulunan 177 ada ve 1 Numaralı parselde yer alan 92349636 numaralı taşınmaz için Milli Emlak Müdürlüğüne başvuran iş insanı Nurullah Albayrak, belirtilen alan için 10 yıllık kiralama talebinde bulunulduğu öğrenildi. Konut alanı olarak bilinen taşınmazın ticari amaçla kullanılacağı edinen bilgiler arasında.

ESNAF KAYGILI

2008 Yılından bu yana TOKİ Ticaret Merkezinde dükkân işleten esnaflar ise durumu kaygı ile izlediklerini dile getirdiler. Esnaflar, Toplu Konut idaresi 2008 yılında ilk etap konutlarını yapıp tamamladıktan sonra, buraya 18 dükkândan oluşan bir ticaret merkezi kurduğuna dikkat çekti. İşyeri sahibi olmak için mal varlıklarını satarak TOKİ ihalesine girdiklerini dile getiren esnaflar, “Yüksek bedellerle bu dükkânları satın aldık. Halen borçlarınızı ödemekteyiz. Birçok esnaf arkadaşımız ise ödeyemediği için mağdur durumda. Yine deprem sonrası yapılan afet konutları sonrası TOKİ tarafından 2’inci bir ticaret merkezi oluşturuldu”.

‘TOKİ YAPTIĞIMIZ SÖZLEŞMEYE AYKIRI DAVRANIYOR’

TOKİ ile yaptıkları sözleşmedi 3’üncü bir iş merkezine izin verilmeyeceğine dikkat çeken esnaflar, “Öğrendiğimiz kadarıyla AKP İlçe yönetiminde yer alan bir iş adamının iş merkezimizin karşısında halk pazarı ve taziye evinin ortasında bulunan alanın kendisine tahsisi için başvuru yaptığının bilgisini edindik. Toplu konut idaresi ile yapmış olduğumuz anlaşma var 18 dükkânın haricinde ayrı bir ticaret merkezi oluşturulmayacağına dair burayı alacak olan kişi veya kişiler gelip 20 metre önümü iş merkezi dikip ekmeğimizle oynayamaz bunu biz ticaret merkezi esnafları olarak kabul etmiyoruz. Ticari amaçlı ihaleye çıkarıldığı taktir de gerekli mercilere suç duyurusunda bulunacağız. Gerekirse TOKİ’ye olan ödemelerimizi askıya alıp TOKİ’nin böyle bir ihaleye müsaade etmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Önceki yıllarda da yine burada hazine arazisine dönemin AKP’li belediyesinde meclis üyeliği yapan bir şahısın market açması üzerine şikâyette bulunarak yıkımını sağlamıştık. Hukuka olan güvenimiz tam. Hukuki mücadelemizi vereceğiz” ifadelerine yer veri.

‘BİZ ALAMAZSAK ULUSAL MARKETLER ALACAK!’ 

Konu hakkında telefonla görüştüğümüz Albayrak’ın Ağabeyi İzzet Albayrak, sıradan bir vatandaşında hazineye ait alan için başvuru yapabileceğini ifade ederek, “Henüz ihale aşaması yok. Bizim yaptığımız her vatandaşında yapabileceği bir başvuru süreci. Biz başvuru hakkımızı kullandık. İlçemizden biri burayı kiralamazsa ulusal marketler kiralayacak. İlçemiz için sizce hangisi daha hayırlı olur?” diye sordu.