Gelyê Zîlan, acı tarihi gibi doğal güzellikleriyle de biliniyor.  Yaban hayatı ve doğal yaşamı ile her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Zilan’ın bir diğer özelliği de kaplıcaları. Zilan Çayı Vadisi’nden geçen Şor fayına bağlı olarak gelişen termal kaynaklar, Taşkapı (Şor) köyünde doğal termallere neden olmuş. Yılın her mevsimi sadece köy halkı değil civar köylerden ve ilçelerden de yurttaşlar termale gelerek çeşitli hastalıklarına şifa arıyor. Bilimsel olarak da termaller tuzlu, bikarbonatlı kalevi sular sınıfına girdiği ifade ediliyor. Köylüler kışın eksi 20 dereceye varan soğuk havaya aldırmadan dört tarafı açık olan kaplıcalarda kar altında şifalı suyun tadını çıkarıyor.

Van Gölü’nün kuzeyinde yer alan Taşkapı Köyü Van il merkezine 86, ilçe merkezine ise 28 kilometre uzaklıkta yer alır. Rakım olarak yükseklikte olması nedeniyle kış mevsiminin çetin geçtiği bölgelerden biridir. Neredeyse dışarıda durmanın imkansız olduğu köyde, gençler, çocuklar ve yaşlılar, hayvanlarını yemledikten sonra duşlarını kaplıcada alıyor. Akşam karanlığın çökmesi sonrasında bu alanın kullanımı kadınlara açılıyor.

'KAPLICALARDA YÜZMEK EĞLENCE KAYNAĞIMIZ'

Kaplıcanın keyfini çıkaranlar, “Biz yıllardır böyleyiz, yaz kış demeden bu suyun içinde buluruz kendimizi. Kışın yollarımız kapanır, çok fazla merkeze gidemiyoruz. Telefonlar da çekmiyor. Bu nedenle eğlence kaynağımızdan bir tanesi de burası. İnsan üşüyor tabi ama zamanla alışıyor. Üşüme bir süre sonra sende bağımlılık yapıyor. Soğuk ve sıcağı tekrar his etmek istersin. Bu da sanırım suyun bize sunduğu mucizelerden biri olmalı” diyor.

'KÜYÜMÜZDE ROMATİZMA HASTASI YOK'

İnşaat işçisi olduğunu söyleyen Berzan Ömür, kışın iş olmadığı için inşaatlara gitmiyor. Genelde zamanlarının çoğunu köyde geçirdiğini söylüyor: “Burası daha önce böyle değildi. Kendiliğinden oluşmuş bir havuzdu. Biz kendi imkanlarımızla daha büyük ve yüzülebilir bir havuz yaptık. Faydaları saymakla bitmez. Genelde bizim köyde romatizma ve bel ağrısından şikayet eden kimse yok çünkü şifanın kaynağı bu su.”

HABER: İDRİS YILMAZ