Van'ın Erciş ilçesi Yeşilova (Sulû) Mahallesi'nde 28 Eylül 2017’de taranan araçta Önder Polat ile birlikte yaşamını yitiren taksici Zafer Ceyhan'a (45) ilişkin aile tarafından yapılan suç duyurusunda bir ilerleme sağlanamıyor. Aradan iki yıl aşkın bir süre geçmesine rağmen yaşanan olay halen aydınlatılmazken, aile ve avukatların tüm başvuruları ise reddediliyor. Bunca zamana rağmen dosyadaki gizlilik kararı kaldırılmazken, Savcılık gizlilik kararı nedeniyle aile ve avukatlara dosyada nasıl bir gelişmenin olduğu ile ilgili de bilgi vermiyor. 

VALİLİK 'TERÖRİST' DEMİŞTİ

Yaşanan olayla ilgili Van Valiliği ilk gün "2 terörist çatışmada öldürüldü" açıklamasını yapmıştı. Öldürülenlerden Zafer Ceyhan’ın taksici olduğu anlaşılınca da bu kez, "Kırsalla şehir merkezi arasında irtibat sağlayan kişi" olarak lanse edilmişti. Valilik açıklamasının ardından sabah saatlerinde taksiye el konulmuş, taksi bir yılın ardından aileye teslim edilmişti. Aileye teslim edilen taksinin ön tarafında iki, direksiyon bölümünde ise bir kurşun izi tespit edilmişti. 

DOSYA ZAMAN AŞIMINA BIRAKILIYOR

Olayın hemen ardından davayı yakından takip eden ve faillerin ortaya çıkartılması için mücadele eden Ceyhan'ın kardeşi Mürsel Ceyhan “gizli tanık” ifadesi doğrultusunda "örgüt üyesi" suçlamasıyla tutuklanmış ve iki yılın ardından kısa bir süre önce serbest bırakılmıştı. Ceyhan ailesi, tüm ısrarlarına rağmen dava ile ilgili bir gelişmenin olmadığını, dosyanın zaman aşımına bırakılmak istendiğini vurguladı. 

OLAY HAKKINDA

Van'ın Erciş ilçesi Yeşilova (Sulû) Mahallesi'nde 28 Eylül 2017 tarihinde taranan araçta Önder Polat ve taksici Zafer Ceyhan öldürülmüştü. Van Valiliği’nin olaya ilişkin ilk gün "2 terörist çatışmada öldürüldü" açıklamasını yapmıştı. Öldürülenlerden Zafer Ceyhan’ın taksici olduğu anlaşılınca da bu kez, "Kırsalla şehir merkezi arasında irtibat sağlayan kişi" olarak lanse edildi. Olayın yaşandığı gece Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan bir görgü tanığı şunları aktarmıştı: "Taksinin ardından askeri araçların geldiğini gördüm. 200-300 metre ileride araç durdu ve içindekiler kaçtı. Araç sahibi polislere doğru gelmeye çalışırken polis aracı durdurdu. Gelen çok sayıda özel harekat timi ve polis, sarı renkli araç sahibini araçtan indirip yere uzattı. Birkaç silah sesi geldikten sonra, araç şoförüne bağıran polisler, 'Adın ne, babanın adı ne? Aç gözlerini cevap ver?' dedi. Yerde uzanan kişi cevap vermeden, birkaç silah sesi daha geldi. 2 dakika geçti aradan, hemen ardından yerdeki kişinin bağırma sesini duydum. Araçtan kaç kişinin indiğini görmedim; ama biri kaçıyordu. Araçtan 200 metre kadar uzaklaşan kişiyi de tuttular. Tuttukları kişiyi orada öldürdüler. Taksinin sarı olduğunu gördüm. Olaydan bir kaç saat sonra, bir vinç getirip sarı taksiyi çekerek askerlerle birlikte götürdüler. Sabah saat 05.00 sıralarında 2 cenazenin mahalleden götürüldüğüne şahitlik ettim.”

MA / Adnan Bilen