Kadına yönelik cinsiyetçi söylemler ve kadın düşmanı politikalar, hem kadına yönelik şiddeti ve kadın katliamlarını hem de şüpheli ölümler ve intihara sürüklenme vakalarını artırıyor. Son bir ay içinde katledilen kadınların sayısında yaşanan artışın yanında, intihara sürüklenen/şüpheli şekilde yaşamını yitiren kadınların sayısında da artış var.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de 2000'li yılların başında her yıl 2 binli rakamlarla ifade edilen intihar/şüpheli ölüm vakaları 2014'te 3 bin 169, 2015'te 3 bin 246, 2016'da 3 bin 193, 2017'de 3 bin 168’e kadar yükseldi. Yine TÜİK verilerine göre geçen yıl intihara sürüklenen/şüpheli şekilde yaşamını yitiren 3 bin 161 kişinin 770’i kadın.

Van’ın Erciş ilçesine bağlı Doluca (Exs) Mahallesi'nde 23 yaşındaki Mizgin S, 13 Aralık günü şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulunmuştu. Yaşamını yitirdikten sonra cenazesi Erciş Devlet Hastanesi morguna kaldırılan Mizgin için hastanenin verdiği raporda “psikolojik problemler yaşadığı” belirtildi.

‘İNTİHARA SÜRÜKLENDİ'

Mizgin’in annesi Sultan , kızının uyku düzensizliği şikayeti ile 6 ay psikolojik destek aldığını ve psikoloğun, “Mizgin’in yalnız kalmaması” konusunda uyarıda bulunduğunu iddia etti. Sultan ayrıca, Mizgin’in evlilikten sonra psikolojik sorunlar yaşandığını öne sürdü. Sultan, “Biz hatalıyız onu evlendirmememiz, göz kulak olmamız gerekiyordu. Çünkü doktoru hiç yalnız bırakmamamız gerektiğini söylüyordu. Biz kızımızı yalnız bıraktık. Kızım ilgisizlikten intihara sürüklendi” dedi.

Öte yandan Mizgin’in yaşamını yitirmesine dair herhangi bir soruşturma başlatılmadığı öğrenildi. Soruşturmanın başlatılmama sebebi ise “psikolojik sorunları olduğu” iddiası.