Van'ın Erciş ilçesinde Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "kadın buluşması" düzenledi. İlçede bir düğün salonunda düzenlenen buluşmaya HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Erciş eski Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, Van Barış Anneleri, yanı sıra ilçeden kadınlar katıldı. 

BULUŞMA HALAYLARLA SÜRDÜ

Yöresel kıyafetleri ile çalan müzikle halaya duran kadınlar sık sık "Jin jiyan azadi" ve " Em xwe diparezin" sloganları attı. Salona "Dem Dema Azadiya ye" yazılı dev pankart asılırken sarı, yeşil, mor, flamalar da duvarları süsledi. Buluşma, halaylarla devam ederken,  Erciş Eğitim Sen emekçileri tarafından hazırlanan şallar kadınlara dağıtıldı. 

'ORTADOĞU'DA KADINLAR KÜRT KADIN MÜCADELESİNE BORÇLU'

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan buluşmada, ilk olarak yerine kayyım atanan Erciş eski Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin konuştu. Keskin, "Yüzlerce kadın yoldaşımız zindanlarda meydanlarda direniyor. Ortadoğu kadınları direnen Kürt kadınlarına borçlular. Dört bir yandan Kürt kadını direniyor. Evde, sokakta, meydanlarda direniyoruz. Bizler cins olarak mücadele eden erkek arkadaşlarımızın arkasında önünde değiliz. Bizler kol kola yan yanayız" ifadelerini kullandı. 

Kürtçenin asimilasyon politikaları ile yok olma ile karşı karşıya olduğunu belirten Keskin, "Dilimize sahip çıkmak demek kimliğinize sahip çıkmak demektir kimliğimize sahip çıkmak demektir. Ben Kürtçe dilinin yaşamda kullanılmasıyla Erciş halkı ile başım dik. Gururluyum" dedi. 

'ANNELERİMİZİN TALEPLERİNİ HAYKIRALIM'

Ardından konuşan DBP Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı da cezaevinde artan hak ihlallerine değindi. Hak ihlallerine karşı Emine Şenyaşar’ın "Adalet Nöbeti" şahsında tutsak yakınlarının nöbet eylemini selamlayan Gülderen, "Birlikte 8 Mart alanlarında annelerimizin taleplerini haykıralım" çağrısında bulundu. 

'HER ALANDA DİRENECEĞİZ'

Daha sonra söz alan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise, "Erciş kadınlarıyla birlikte köleliği, baskıyı kabul etmiyoruz. Erciş kadınlarıyla birlikte bedenimize, kimliğimize sahip çıkıyoruz. Tarih boyunca kadınlar erk zihniyete karşı direnen iradesiyle yer aldı. Nerede hangi ülke kıtada olursak olalım bulunduğumuz her alanda kadın mücadelesini örgütleyeceğiz" dedi. 

Orhan, AKP - MHP iktidarı kadının yaşamda söz almasına irade olmasına tahammül edemediği için bugün onlarca kadın siyasetçinin cezaevinde olduğunu kaydetti. Başta cezaevinde bulunan kadın tutsaklar olmak üzere tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayan Muazzez, Ercişli kadınları Van mitingine çağırdı. 

Buluşma, seslendirilen müzikler ve halaylarla son buldu.