Ekonomik kriz en çok sofraların vazgeçilmesi ekmeği vurdu. Van’ın Erciş ilçesinde ekmek fiyatlarının 2 buçuk TL’ye satılmasının ardından yurttaşların sabah ezanıyla belediyenin ürettiği ekmekleri almak için büfe önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Belediyenin ekmeği sınırlı sayıda üretmesi nedeniyle çoğu zaman ekmek alamadan evlerine geri dönmek zorunda kalıyor. Kuyruklara misafir olduk, yurttaşların dondurucu soğuklara rağmen bekleyişlerini anlattı; “Bu bizim kuru ekmek çilemiz, kim bilir biz daha ne kuyruklar göreceğiz.” Erciş Lokantacılar, Fırıncılar ve Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Cabir Görmüş ile de görüşüyoruz ve o da, ekmek almaya gücü yetmeyenin bayat ekmeye yöneldiğini, belediyenin ekmekleri uygun fiyata sattığını savunuyor.

'BU BİZİM KURU EKMEK ÇİLEMİZ'

Soğuktan etkilenmemek için başlarına sardıkları atkılarla belediye büfelerin önünde bekleyen yurttaşlar, Türkiye’de kuyruk çilesinin başlangıç örneğinin belediye ekmek büfelerinin önünde yaşandığını ifade ediyor. Sadece kuru ekmek alabilmek için sabah namazını kıldıktan sonra yola düştüğünü dile getiren Cemil Yıldırım, “Bu bizim kuru ekmek çilemiz, kim bilir biz daha ne kuyruklar göreceğiz. Belediyenin ekmekten küçük olsa da ucuz olduğu için tercih etmek zorunda kalıyoruz. Ailem kalabalık, bu nedenle ekmek tüketimimiz fazla. Buna rağmen en ucuz gıda maddesi ekmek. Bize de düşen bu ekmeği ucuza almak için beklemek” diyor.

'ÇOĞU ZAMAN YETİŞEMİYORUM'

Gün doğmadan evinden çıktığını dile getiren Ahmet Altun da, çoğu zaman ekmek alamadan geri dönmek zorunda kaldığını söylüyor: “Belediye yaşadığımız durumu biliyor, bu nedenle ekmeği sınırlı üretiyor ve bu ekmek burada bekleyen insanlara yetmiyor. Büfe açıldığı gibi ekmek bitiyor. Yani anlayacağınız bu soğukta beklememize rağmen çoğu zaman ekmek alamadan geri dönüyoruz. Bugün en iyi günümüz, bazen kar ve fırtınanın altında ekmek almak için sıralarımızı koruyoruz. Sona gelenin Allah yardımcısı olsun.”

'BİZİ BU DURUMA DÜŞÜRENLER UTANSIN'

 Belediye büfesinin önünde toplanan yurttaşların fotoğrafını çektiğimiz sırada ilk olarak bize tepki gösteren ardından fikrini değiştirerek konuşmak isteyen Alim Boyacı ise şu ifadelerle tepki gösteriyor: “Buradaki insanları görüyorsunuz, hepimiz donmamak için neredeyse elimizi ayağımızı ağzımıza koyacağız.  Türkiye bu şekilde mi gündeme gelmeliydi. Yazık, ben şahsen utanıyorum. Çok şey söylemek isterdim ancak şu sözle sanırım söylemek istediklerini özetlerim, Bizi bu durma getirenler utansın.“ 

'EKMEK ALAMAYAN BAYAT EKMEĞE YÖNELİYOR'

Konu ile ilgili konuşan Erciş Lokantacılar, Fırıncılar ve Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Cabir Görmüş, maliyet artışının her geçen gün devam ettiğini ifade ederek bu nedenle vatandaşın alım gücünün düştüğünü ifade ediyor: “ Çevre il ve ilçelere göre Erciş Belediyesi ekmeği gayet uygun fiyata veriyor. Bu nedenle yurttaşlar ekmek alabilmek için sabahın erken saatlerinde ekmek kuyruklarına giriyor. Ekmek alamayanlar ise fırınlarda bir önceki gün kalan bayat ekmek arayışına giriyor. Maalesef durum bundan ibaret, Allah halkımızın yardımcısı olsun.”

Serhat News /  İdris Yılmaz