Erciş ilçesi Çelebibağı Mahalle sınırları içerisinde yer alan Erciş Belediyesi vahşi çöp depolama alanı, atık yönetmenliğine aykırı olduğu gibi bölgede bulunan tarımsal alanların da kirlenmesine yol açıyor. Rüzgarın savurduğu kağıt ve poşetler tarım alanlarını kirletirken, bölgede ikamet eden yurttaşların sağlıklarını da tehlikeye atıyor. Yaşanan durumu çevre için bir tehdit olarak değerlendiren çevreciler, belediyenin mevzuata aykırı hareket ettiğini ve çöplerin ayrıştırılmadığını ifade etti.

'DOĞAYA NE VERİRSEK DOĞA ONU BİZE GERİ VERİR'

Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, Erciş’te, çöplerin toplanmadığını aslında sadece yerlerinin değiştirildiğini belirtti. Kalçık, toplanan çöplerin rüzgarla birlikte yeniden bölgeye yayıldığına dikkat çekerek, şu ifadelerde yer verdi: “Erciş’te en büyük girdi çöplerdir, sağlıklı dönüştürülebilirsek, ayrıştırırsak doğadan aldığımızı tekrar doğaya verebiliriz. Ama biz bunu yapmıyoruz, ayrıştırmanın mutfakta başlaması gerekiyor. Vahşi depolama sitemleriyle doğaya bırakırsak, doğa da tekrar bize geri verir. Normal şartlarda bizim bu çöpleri enerjiye dönüştürmemiz gerekir. Dünya, bu sistemi uygulayıp ayrıştırarak geri dönüşümle ekonomiye kazandırmaktır. Biz bunu yapamıyorsak mevzuatın belirlediği şartlara göre gerekli önlemleri alarak, çöp ayrıştırma depolarında bunu bertaraf etmemiz gerekir.  Bunun biraz ekonomik külfiyeti (maddi gider) olduğu için en basit yoluna kaçıyoruz. Çöpler, vahşi çöp toplama alanlarına dökülüyor ve bu çöpler havaya, suya karışarak tekrar bize geliyor. Bu da sağlığımızı ve yaşamımızı tehlikeye atıyor.  Yetkililerin mutlaka ve mutlaka bütün canlılara saygı duyması gerekmektedir. Çöplerin bu biçimde sorumsuzca dağıtılması insana ve doğaya olan saygısızlığın resmidir.” 

'YA BERTARAF EDİN, YA DA MEVZUATI UYGULAYIN'

Çevre il ve ilçelerde vahşi çöp depolama alanları ıslah edilirken Erciş Belediyesi’nin halen bu alanı kullanmasının doğru olmadığını aktaran Süphan Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Esat Savcı, “Bulunduğumuz vahşi çöp depolama alanı yerleşim alanlarına çok yakın. Yaşanan bu durum insan sağlığını tehlikeye attığı gibi çevrede bulunan tarım alanlarını da kirletmiş durumda. Sizin de kayda aldığınız gibi tarlaları naylon poşetler ve kağıtlar kaplamış. Yaşanan bu manzara bize bir kez daha mevzuatı hatırlatmaktadır. Mevzuata göre, çöplerin dağılmasını önlemek adına rüzgarı engelleyen bariyerler kurulmalı. Ancak ne yazık ki, burada bariyerlere rastlamamız mümkün değil. Bu nedenle yetkililere çağrımızdır. Burayı ya bertaraf etsinler ya da buradaki çöp depolama alanını mevzuata uygun duruma getirsinler,” dedi.

'BELEDİYE YETKİLİSİ: ÇÖP DÖKMÜYORUZ , KÜL DÖKÜYORUZ'

Konu ile ilgili Erciş Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Tefik Doğu, fotoğraf ve görüntülere rağmen söz konusu alana, belediyenin çöp değil soba ve kaloriferlerden çıkan atık kül döktüklerini söyledi. Vahşi çöp deposunun bertaraf edilmesine yönelik bir çalışma olup olmadığına ilişkin yönelttiğimiz soruya ise, “Bir proje hazırladık, bakanlığa göndereceğiz. Onaylanırsa orayı çöp deposuna dönüştüreceğiz,” dedi.

Serhat News / İdris Yılmaz