Şırnak'ın Silopi ilçesinde sınır boyunca yer fıstığı hasadı başlatıldı. Tarım ve Ormanlığının verilerine göre, ilçede 60 bin dekarda,  20 bin ton rekolte yer fıstığı yetiştiriliyor. İlçede geçen sene kilosu 8 TL olan yer fıstığı bu yıl 13 TL 25 kuruştan satılıyor. Dönümünde önceki yıllarda 400 kilo fıstık üretilen tarlalarda bu sene bu oran dönüm başı 700 kiloya kadar çıktığı belirtildi. Artan masraflarına rağmen hem ürünün bolluğu hem de yerfıstığı kilo fiyatının artmasından memnun olan çiftçiler, hem verimden hem de fiyattan memnun. 

Federe Kürdistan'ın Zaho kentindeki Çiyaye Bêxêr, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Dêrik kenti ile Cudi Dağı'nın ortasında bulunan ve Silopi ilçesine bağlı Takiyan (Buğdaylı) köyünde yerfıstığı hasadı başlandı. 

'PAMUĞUN ZARARI FISTIKTAN ÇIKACAK'

Köyde fıstık yetiştiriciliği yapan Ahmet Yaşar, Nisan ve Mayıs ayında ektikleri fıstıkları 160 gün sonra topladıklarını söyledi. Fıstığın toplanmasına kadar geçen 5 buçuk aylık sürede sulama, ilaçlama gibi bakımlarını yaptıklarını belirten Yaşar, dönüm başına 2 bin TL'ye yakın masraflarının olduğunu kaydetti. Fıstıkları dönmeli makinelerle toprağın içinden çıkardıklarını anlatan Yaşar, daha sonrasında elekten geçirerek kuruttuklarını ifade etti. Yaşar, "Bu sene fıstık işinde iyi kar var. Hem ürünler bu sene beklenenden çok verdi. Hem de fıstıkların piyasası geçen sene 8 TL iken bu sene 13,25 kuruşla başladı. Geçen sene pamuktan zarar eden üretici bu sene fıstık karıyla o açığını kapatabilecek" dedi.

'DEDAŞ ÜRETİCİYE SORUN'

Fıstık üreticilerinin bu seneki en büyük sorunlarının DEDAŞ tarafından kesilen elektrikler olduğuna dikkati çeken Yaşar, eskiden senede 1 kesilen elektrik faturalarının bu sene her ay kesildiğini ve faturaların da oldukça yüksek geldiğini dile getirdi. 

'İŞÇİLİK UCUZ AMA MECBURUZ'

Traktör ve kepçelerle toplanarak kurutulmak üzere ayıklanan fıstıkları çuvallara dolduran işçilerden Mahmut Güven de “Qabale” usulüyle çalıştıklarını ve günlük yevmiyelerinin 130 TL'ye geldiğini söyledi. Dağ yığını gibi toplanan fıstıkları çuval başına 2 TL'ye doldurduklarını belirten Güven, "Biz kendi evimizin önünde çalışmaktan memnunuz. Batıya gidip çalışmaktansa buralarda çalışıyoruz. Fıstık toplamak en az 1 ay sürüyor. 5 kişi ile günde 300 ile 400 torba topluyoruz. Çok yoruluyoruz, işçilik ucuz ama yine de mecburuz ve çalışıyoruz" dedi. 

BAŞAKÇILAR DA ÇALIŞIYOR

Fıstıkların makinelerle toplanmasının ardından tarlalarda kalan fıstıklar ise yurttaşlar tarafından günlük 65 TL yevmiyle toplanıyor. 30'a yakın kadın tarlada günde 1 tona yakın fıstık topluyor.

FISTIK OTLARI BALYALARA ÇEVRİLİYOR

Fıstıkların makinelerle toplanmasının ardından patosla tarlaya giren arazi sahipleri fıstıkların kalan saplarından oluşturdukları saman balyalarını da ya satıyor ya da hayvanları için kışa saklıyor.