Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Antep fıstığı üreticilerinin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Toğrul, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde fıstık fiyatının komisyoncular tarafından belirlendiğini belirtti.

Artan tarım girdilerinden dolayı fıstık yetiştiricisinin daha borçlandığını ve elindeki ürünü ucuza satmak zorunda kaldığını söyleyen Toğrul, çiftçiden kilogram fiyatı 15-20 liraya satın alınan fıstığın tüketiciye 4 kat daha pahalıya satıldığını kaydetti.

Fiyat istikrarının sağlanması ve üreticinin yeterli gelir elde edebilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının kurulmasının zorunlu olduğu üzerinde duran Toğrul, “Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının hayata geçirilmesi üreticimizin ürününü değerinde pazarlamasını sağlayacak, fiyat istikrarında sürdürülebilirlik ile kaliteli ürünün her an piyasada bulunabilirliğini sağlayacaktır. Acil olarak Güneydoğu Tarım Birlikleri veya benzer bir kuruluş yeniden oluşturulmalı, fıstık taban fiyatı önceden belirlenerek üreticinin mağduriyeti giderilmelidir” diye belirti.

Toğrul, verdiği önergesinde Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

"*Antep fıstığıyla ilgili taban fiyat belirleme ve üreticiyi korumaya alma konusunda bakanlığınızın ne tür bir girişimi olacaktır? 

*Antep fıstığıyla ilgili fiyat dengesi sağlayacak ve üreticilerin mahsulüne sahip çıkacak bir birlik ya da kooperatif kurmak için Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?

*Antep fıstığında fiyat istikrarının sağlanması ve üreticinin yeterli gelir elde edebilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının kurulması konusundan bakanlığınız neden bir çalışması yoktur? Bu konuda Bakanlığınız bir çalışması olacak mıdır?

*Kaliteli ürün elde edebilmek için ciddi maliyetlere katlanan Antep fıstığı üreticisine destek primi verilmesi konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?

*Gaziantep’te yıllara göre fıstık rekoltesi ne kadardır? Antep fıstığı üretimine ilişkin rekolte açıklamalarının fıstık üreticisini etkilememesi için ne gibi önlemler alacaksınız?

*Türkiye’de üretilen birçok ürüne taban fiyatlaması uygulaması yapılırken Antep fıstığına yönelik neden taban fiyatı uygulaması yapılmamaktadır?” 

*Üreticinden çok düşük fiyata alınan Antep fıstığı vatandaşa gelene kadar neden bu kadar pahalı olmaktadır? Bu durum fıstık üreticisini ciddi anlamda mağdur etmektedir. Bu durumu nasıl engelleyeceksiniz?"