Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Kars Belediyesi'nin kadın istihdamına katkı sağlamak için kentteki İsmail Aytemiz Parkı'nda açtığı Tandır Evi, 4 çocuk annesi Esmer Uluçay için geçim kapısı oldu. Projenin hayata geçmesiyle birlikte 6 aydır ekmek pişiren Uluçay, belediyenin bu tür alanları arttırması gerektiğini söyledi. 

İŞE BAŞLAMA SÜRECİ

Sabahın erken saatlerinde tandırı yakarak işe başlayan Uluçay, günde yaklaşık 200 adet ekmek pişiriyor. Yakın zamanda birçok kadının da buraya gelerek çalışacağını belirten Uluçay, "Ben ve ailem 5 yıl önce köyden Kars’a yerleştik ama hiçbir iş bilmiyordum. Bildiğim tek şey tandırda ekmek pişirmekti. Belediye eşbaşkanlarımızla görüştüğümüzde bize böyle bir projeden bahsettiler. Ben de bu projede yer alabileceğimi ve layıkıyla yerine getirebileceğimi ifade ettim. Çocuklarımın hepsi okuyor ve benim de çocuklarıma bakmam gerekiyordu. Bundan dolayı bu işe talip oldum. Onlar da kabul etti ve işe başladım. Hamurundan pişirmesine ve paketlemesine kadar her şeyi ben yapıyorum" dedi. 

‘KADINLAR BİR YOL BULMALI'

Tandır Evi'nin kendisi için geçim kapısı olduğunu ve bundan mutluluk duyduğunu ifade eden Uluçay,  “İşim sabah çok erken başlıyor. Pişirdiğim ekmekleri verilen siparişlere göre tek paketleyerek hazırlıyorum. Burası açıldıktan sonra o kadar yoğun talep oldu ki siparişleri yetiştiremiyorum. Buraya alınacak bir kaç kadın arkadaşımızla bu işi devam ettireceğiz. Kadınlar bu yolla kendileri için bir ekonomik olanak yaratmış olacaklar. Belediyenin kadınlara böyle bir imkan sağlaması çok iyi. Kadınlar kendi parasını kendi kazanabilecek. Kadın çalıştıktan sonra evde ortak bir yaşam da oluşuyor. Yine kadınların kendisine özgüveni artıyor. Kadınlar birilerine muhtaç olduğu sürece o muhtaç olduğu kişinin tahakkümünde kalır. Bu nedenle kadınlar kendileri için mutlaka bir yol bulmalıdır” diye konuştu.