Salgın ve ekonomideki bir dizi sorundan kaynaklı Türk Lirası hızla değer yitirmeye devam ederken, devletin resmi yayın organı Anadolu Ajansı (AA) dün gece dikkat çekici bir haber servis etti. Haberde Londra merkezli bazı finansal kuruluşların, ellerinde olmayan Türk Lirası ile yüksek miktarda döviz almaya kalkarak Türk lirasına değer kaybettirmeye çalıştığı ileri sürüldü. Bankacılık kaynaklarına dayandırılan iddiaya göre, Türk lirasının değer kaybetmesine oynayan Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan TL ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalktılar. 

Ancak satın aldıkları döviz için Türk bankalarına olan TL yükümlülüklerini yerine getiremediği belirtilen bu finansal kuruluşların, Merkez Bankası’nın EFT sisteminin kapanış saatini uzatmasına rağmen temerrüde düştüğü kaydedildi. Böylece TL üzerinden manipülatif ataklar yapıldığı öne sürülen haberde, bunu yapan kuruluşlar hakkında hukuki sürecin başlatıldığı belirtildi.

‘UYDURMA HABER’

Ancak Ekonomist Mustafa Sönmez, servis edilen bu haberin “uydurma” olduğunu ifade etti. 2018 yılında yaşanan krizden sonra Londra’da böyle bir TL piyasası oluşmaması için önlemler alındığını söyleyen Sönmez, “Yani iktidar orada bir böyle bir havuz oluşmaması ve yabancıların TL elde ederek dövize yatırım yapmaması için bütün kapıları kapadı. Bu eskiye dair bir hikaye, 2018 krizinde ve 31 Mart seçimleri öncesi de böyle haberler yapıldı” dedi. 

Sönmez, alınan tüm önlemlere rağmen iktidarın dövizdeki yükselişi durduramadığını vurguladı. Bunu bir dış güç malzemesiyle pazarlamak istedikleri için bu yalanı yeniden gündeme getirdiklerini dile getiren Sönmez, dışarıda böyle TL ile bir spekülatif atak yapabilecek pozisyon kalmadığının altını çizdi. Sönmez, “Bu tamamen hükümetin Anadolu Ajansını kullanarak ortaya koyduğu bir yalandır” diye belirtti.(MA)