Rusya lideri Vladimir Putin, Türk Akım’ın deniz kısmının inşaatının bitmesi nedeniyle yapılacak törene katılmak için İstanbul’a geldi. Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk Akım doğalgaz boru hattının denizden geçen kısmının tamamlanması nedeniyle düzenlenecek törene İstanbul Kongre Merkezi’nden video konferans yoluyla katılacak.

Törenin hemen öncesinde Kremlin’den, Rus doğal gazını Türkiye ve buradan Avrupa’ya taşıyacak ‘Türk Akım’ın popülist politikalar sonucu ortaya atılan bir proje olmadığı; bu boru hattı projesinin, hem Türk ekonomisinin gelişmesine hem de Avrupa’nın enerji güvenliğinin korunmasına yardım edeceği’ mesajı gelmişti. Ayrıca Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da pek çok ülkenin Türk Akım’a katılmakla ilgilendiğini belirtip doğal gaz boru hattının 5 kolunun olabileceğinin, yani 5 Avrupa ülkesine gaz taşıyabileceğinin sinyalini verdi.

İMZALAR DA İSTANBUL’DA ATILMIŞTI

Türk Akım için imzalar, Türk jetlerinin Kasım 2015’te bir Rus uçağını düşürmesi nedeniyle yaşanan krizin atlatılması sonrasında Rusya lideri Putin’in Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Ekim 2016’da yine İstanbul’da atılmıştı.  Uçak krizi nedeniyle bir dönem askıya alınan Türk Akım projesi sonraki süreçte de kritik bir rol oynamış, kopma noktasına gelen ilişkilerin onarılıp güçlenmesinin sembollerinden biri haline gelmişti.

1.100 KİLOMETRENİN 937’Sİ DENİZDEN

Rusya’nın Anapa kentinden başlayan Türk Akım, 930 kilometre boyunca Karadeniz’den ilerliyor ve İstanbul’un 100 kilometre batısında yer alan Kıyıköy’de karaya çıkıyor. Tamamlandığında 1.100 kilometre uzunluğunda olacak Türk Akım boru hattının 937 kilometrelik kısmı denizden geçecek.

Türk Akım, her biri 15.75 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli olan birbirine paralel 2 ayrı hattan oluşacak. Bu hatların biri Türk pazarının ihtiyaçlarına, diğeriyse Avrupalı tüketicilerin kullanımına ayrılacak. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akım’ın her iki hattına da Ocak 2020’de doğal gaz pompalamayı planladıklarını söylemişti.

MABEYN KÖŞKÜ’NDE GÖRÜŞECEKLER

Türk Akım töreninden sonra Putin ve Erdoğan’ın İstanbul’daki Mabeyn Köşkü’nde bir görüşme gerçekleştirecek.

RUS BASINI: GÖRÜŞMELERİN SIKLIĞI BENZERİ GÖRÜŞMEMİZ SEVİYEDE

Putin bu ziyaretle, İstanbul’a bir aydan kısa süre içinde ikinci kez gelmiş oldu. Rus lider son olarak Rusya, Türkiye, Fransa ve Almanya’nın katılımıyla 27 Ekim’de düzenlenen dörtlü Suriye zirvesi için İstanbul’a gelmişti. Rus basını da Putin ve Erdoğan arasındaki bu görüşme trafiğine dikkat çekiyor. Rus ajanslarında, liderlerin bu yıl en az 6 kez bir araya geldiğini, görüşmelerin yoğunluğunun benzeri görülmemiş bir düzeye ulaştığı yorumları yapılıyor. (Sputnik)