VAN - Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala kentin sokakları eski günlerdeki kalabalıkları ararken, yurttaşlar kurbanlık almak bir yana en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını söylüyor. 

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala Van sokakları eski hareketli günlerini arar oldu. Özellikle her bayram öncesi sokakları alış-veriş yapmak için dolup taşan kentte, bu bayram kurulan tezgahlar adeta boş kaldı. Yurttaşlar fiyattan, esnaf ise satış yapamamaktan dert yanıyor. Bayrama dört gün kalmasına rağmen yaşanan ekonomik krizden dolayı en temel ihtiyaçlarını bile alamadıklarını dile getiren Vanlılar, bayram alışverişinin artık bir lüks olduğunu düşünüyor. 

'TİCARET DURDU, İŞSİZLİK PATLADI'

Kent ekonomisini sadece İranlıların ayakta tuttuğunu vurgulayan yurttaşlardan Ömer Yusufoğlu, “Van'da ticaret adeta durma noktasına geldi. Van'a İranlılar gelmezse bu kentin ekonomisi batar. Van’da yaşayan gençler daha önce çalışmak için batıya giderdi ama yaşanan ekonomik krizden dolayı o işler de durdu. Bu ülkede her geçen gün işsizler artıyor ve iş imkanları bitiyor. Bu nedenlerden dolayı büyük ekonomik sıkıntı yaşıyoruz. Artık eski bayramların tadı yok. Bunun sebebi de ekonomik sıkıntılardır. Biz gençler daha iyi bir yaşam ve gelecek istiyoruz. Bunun için yaşanan krize çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

‘KRİZDEN EN ÇOK YOKSULLAR ETKİLENİYOR’

Geçmiş yıllara göre ürünlerin daha pahalı olduğunu dile getiren Kudret Demir de, “Alış-verişe çıktım ama fiyatları gördükten sonra bir şey almamaya karar verdim. Ekonomi krizden kaynaklı fiyatlar aldı başını gidiyor. Zaten iş olanağı yok ve her şeye her gün zam yapılıyor. Buna biran önce çözüm bulunmasını istiyoruz” diye belirtti. Zamlardan dolayı alış-veriş yapamadıklarını ifade eden yurttaşlardan Ali Ortakçı da, “Her şey pahalı, fakir olanın bayramlık alma durumu yok. Bu durumda en çokta yoksul olanlar etkileniyor. Kurbanlık almayı bir kenara bırakalım, en temel ihtiyaçlarımızı bile alamıyoruz" dedi. 

'İNSANLAR ALIŞVERİŞİ BORÇLA YAPIYOR'

İnsanların yaptıkları alışverişin büyük bir bölümünü borçla olduğunu kaydeden Faik Elmas de, “Ekonomi krizden dolayı insanların çay içecek parası bile yok. Her sabah yapılan zamlarla uyanıyoruz. Bu duruma çözüm bulunabilir ama yönetenlerin böylesi bir kaygısı olmadığı için uğraşmıyorlar” diye konuştu. 

'ESNAFLAR KEPENK KAPATIYOR'

Esnaf Veysel Genç ise, ekonomi krizden kaynaklı satış yapamadığını hatta işyerinin kirasını bile çıkaramadığını söyledi. Genç, şöyle devam etti: “Halden aldığımız sebze ve meyveler elimizde kaldığı için zararına satıyoruz. İş olmadığı için Van’da çok sayıda esnaf işyerini kapattı. Bayrama az bir süre kaldı ama çarşı bomboş. Kimse alışveriş yapmıyor. Bu durumdan memnun değiliz. Bu durum böyle giderse insanlar kepenkleri kapatıp evine gidecek. Türkiye'de herkesin durumu çok sıkıntılı.” 

MA / Cemil Uğur