Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, kadın yoksulluğu ve kadın istihdamına ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

TÜİK'in Şubat 2020 verilerine göre işsiz kadın sayısının 1 milyon 773 bin olduğunu belirtilen önergede, 2017 yılında yüzde 13,4 (1 milyon 383 bin kişi) olan kadın işsizliği oranının, 2019 yılında yüzde 16,6'ya (1 milyon 755 bin kişi) yükseldiğini kaydetti. Ekonomik göstergelerin işsizlikten en çok genç kadınların etkilendiğini gösterdiğine dikkat çekilen önergede,  her 10 genç kadından yalnızca ikisinin çalışabildiği belirtildi. Kapitalizmin yarattığı sınıfsal eşitsizliklerin patriyarkanın yarattığı cinsiyet eşitsizliği ile iç içe geçtiği belirtilen önergede, “İşgücüne katılabilme olanağı bulabilmiş kadınlar için bile düşük ücret, kayıt dışı ve güvencesiz iş anlamına gelmektedir. Araştırmalarda, kadınların küçük maaşla yevmiyeli çalışmada önde olduğunu, ücretsiz aile işçiliğinin de daha çok kadınlar arasında yaygınlaştığını gösteriyor” denildi. Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği'nin (CEİD) İstihdamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Haritalama ve İzleme Çalışmasına göre 2016-2019 yılları arasında istihdama yeni katılan kadınların (612 bin) dörtte üçü (439 bin) bu süreçte işsiz kalmıştır” ifadelerine yer verildi. 

Önergede, Bakan’ın şu soruları yanıtlaması istendi:

"*Covid-19 krizinin kadın istihdamı üzerindeki etkileri ve salgınla mücadele kapsamında geliştirilen politikalar toplumsal cinsiyet boyutuyla değerlendirilmekte midir?

*Kayıt dışı çalışma biçimleri; İşsizlik Fonu veya Kısa Çalışma Ödeneği kapsamının da dışında tutulduğundan mevsimlik tarım işçilerinden ev işçilerine dek birçok kesim neredeyse hiçbir geliri olmadan açlıkla karşı karşıya bırakılmıştır. Bu bakımdan, salgınla iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler geliştirilecek midir?

*Çalışma ve yaşam koşulları açısından salgından en ağır etkilenen ve güvencesizler arasında olan düzenli veya düzensiz göçmen kadın işçilere yönelik ekonomik ve sosyal destek sağlanması planlanmakta mıdır?

*Kadınların; salgına karşı alınan parasal önlemlerden, mali teşvik paketlerinden ve ek sosyal yardım düzenlemelerinden ne ölçüde yararlandıklarına ilişkin istatistiki bir çalışma var mıdır? Yapılması düşünülmekte midir?

*Türkiye genelinde son bir yılda işsizlik maaşı başvuru sayısı kaçtır? Bunun ay, il ve cinsiyet bazında dağılımı nedir?

*Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması ile ilgili 2017-2019 Eylem Planlarında; kadınların işgücüne katılma oranı ve istihdamının artırılması, kayıt dışı istihdam ile mücadele, genç kadın işsizliğin azaltılması, işgücü piyasalarında ayrımcı uygulamaların önüne geçilmesine ilişkin tedbirler alınmıştır. Bu politika ekseninde uygulanan tedbirler hangileridir?

*Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik sorunu, pandemi ile vahim bir hal almıştır. Kadın yoksulluğu ve işsizliğini önlemek amacıyla ne tür tedbirler alınmaktadır?”