Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Karaköy'de bulunan Mimarlar Odası’nda gerçekleştirdiği basın toplantısıyla asgari ücrete yönelik talep ve görüşlerini açıkladı. Açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Emek Partisi (EMEP) Genel Sekreteri Abdullah Levent Tüzel, Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Özkan atar, DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı. 

‘ASGARİ ÜCRET MEMLEKET MESELESİDİR’

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin sadece asgari ücretle çalışan işçileri ve ailesinin değil, emeğiyle geçinen herkesi ilgilendirdiğini belirterek, “2020 yılı asgari ücreti ekonomik krizin etkilerinin derinden yaşandığı koşullarda, işsizliğin arttığı, alım gücünün düştüğü, gelir dağılımın bozulduğu koşullarda saptanıyor. Asgari ücret ülkemizde giderek ortalama ücrete dönüşmektedir. Bu nedenle de asgari ücret çalışanları ekonomik krize karşı korumanın en önemli aracı durumundadır. Asgari ücret milyonların meselesidir, memleket meselesidir” dedi.

‘KİMSE FEDAKARLIK BEKLEMESİN’ 

İktidarın krizden çıkış için "Düşük ücret politikası” rotası belirlediğini ifade eden Çerkezoğlu, “2020 yılı asgari ücret pazarlığının zorlu geçeceği kimse için sır değildir. Yıllardır ‘ekonomi büyüdü’ diye övünüp büyümeden payımızı vermeyenler, şimdi kriz kapıya dayandığında ücretleri daha da düşürmeye çalışmaktadır. Ekonomik krizi geçiştirmek için hükümet elde avuçta ne varsa kullanmıştır. Bu nedenle ekonomi daha da kırılgan hale gelmiştir. Ülkeyi yönetenleri şimdiden uyarıyoruz; şirket kurtarmalara, işveren teşviklerine devasa kaynakların ayrıldığı bir ortamda kimse işçilere ‘fedakârlık’ tavsiyesinde bulunmasın, kimse işçilerden fedakârlık beklemesin” ifadelerini kullandı. 

‘1.8 MİLYON İŞÇİ ASGARİ ÜCRET BİLE ALAMIYOR'

DİSK tarafından hazırlanan 2020 Asgari Ücret Raporu’nun verilerine değinen Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye'de asgari ücretin tespitinde uluslararası standartlara uyulmamaktadır. Uluslararası normların hesaplarına göre asgari ücret tespitinde işçinin ailesi dikkate alınırken, Türkiye'de, Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği'nde yer alan tanımda işçinin ailesi asgari ücretin dışında bırakılmıştır. Asgari ücret ortalama ücret haline gelmektedir. 2006'da ortalama ferdi ücret ve maaş geliri asgari ücretin 2 katı iken, 2018'de bu oran 1,6 katına geriledi. 1.8 Milyon işçi asgari ücrete bile erişemiyor. TÜİK verilerine göre, asgari ücretin altında ücret alanların sayısı 1 milyon 800 bin, asgari ücret alanların sayısı 5 milyon civarında olmak üzere toplamda 6,8 milyondur.” 

‘ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALI’

DİSK'in 2020 asgari ücret taleplerini sıralayan Çerkezoğlu, asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulması ve işçinin ailesi de dikkate alınması gerektiğini söyledi. Asgari ücretin toplu pazarlık yoluyla saptanması gerektiğini dile getiren Çerkezoğlu, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda kadın temsili sağlanmalıdır. TÜİK hesabı asgari ücret saptanmasında alt sınır olmalıdır. Asgari ücret net ve AGİ hariç hesaplanmalıdır. Asgari ücret artışında hedeflenen enflasyon oranları esas alınamaz. Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır” dedi.

‘ASGARİ ÜCRET LÜTUF DEĞİL HAKTIR'

Asgari ücret hesaplamalarında yoksulluk sınırı ve kişi başınsa düşen milli gelirin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Çerkezoğlu, “Bu iki yönetim ortalamasını, hem geçim ücretini hem de milli gelir artışını dikkate aldığımızda 2020 yılı asgari ücreti en az net 3 bin 200 TL olmalıdır. İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret, lütuf değil haktır. Bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten işçileri bu hak ve onur mücadelesinde omuz omuza olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.