Türkiye işçi sınıfı açısından tarihi bir öneme sahip olan “15-16 Haziran İşçi Direnişi"nin 50’nci yıldönümü dolayısıyla birçok kentte açıklama yapıldı. 

İSTANBUL

"15-16 Haziran Direnişi", Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Sosyalist parti ve örgütlerin de destek verdiği etkinlik öncesi direniş sırasında 2 işçinin yaşamını yitirdiği park girişindeki noktaya karanfiller bırakıldı. 

Korornavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle fiziki mesafenin korunduğu etkinlikte parka “15-16 Haziran’ın 50. yılında yeni bir toplumsal düzen için sendikalı ol, DİSK’li ol” pankartı asıldı. “Yaşasın 15-16 Haziran direnişi”, “Yaşasın işçilerin birliği”, “15-16 Haziran’ın yolunda yürüyelim” dövizlerinin taşındığı etkinlikte yine “Yaşasın sınıf mücadelemiz”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği”, “Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz”,  “Kıdem hakkımız gasp edilemez” ve “Kıdem hakkımıza dokunan eller kırılsın” sloganları atıldı.

TANIKLAR ANLATTI

15-16 Haziran direnişinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan etkinlikte direnişin tanıkları döneme ilişkin tanıklıklarını anlattı. 

O GÜNKÜ TALEPLER BÜGÜN HALA GEÇERLİ

Tanıkların ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu. 15-16 Haziran Direnişi’nin önemi üzerinde duran Çerkezoğlu, o gün direnişe damga vuran taleplerin günümüzde de halen geçerli olduğunu ifade etti.

15-16 Haziran’ın sadece anılacak bir gün olmadığını belirten Çerkezoğlu, “Bugün her örgütlenmemizde işyerinde, fabrikada önümüze barajlar, yasaklar, bin bir türlü engel getiriyorlar ama nafile, DİSK yoluna devam ediyor. Bugün de işçi sınıfının kazanılmış bütün haklarının ortadan kaldırıldığı, sendikal örgütlenmelerin dağıtılmaya çalışıldığı, işçilerin, kadınların, gençlerin işsizlikle yüz yüze bırakıldığı, her gün 4-5 işçi arkadaşımızı iş cinayetlerine kurban verdiğimiz, çalışma saatlerinde rekor kırdığımız, pandemi koşullarında işçilerin hayatta kalmaya çalıştığı, sağlığını işini ve gelirini korumaya çalıştığı bu süreçte en temel kazanılmış hakkımız olan kıdem tazminatımıza el uzatmaya çalışıyorlar” dedi.

HODRİ MEYDAN

İşçilerin kıdem tazminatına el uzatıldığı an gereken cevabı vereceklerini dile getiren Çerkezoğlu, “Sendikalı, sendikasız tüm işçi kardeşlerimizle kıdem tazminatı hakkımıza sahip çıkacağız. Buradan 15-16 Haziran'ın 50’nci yılında bir kez daha söylüyoruz, kıdem tazminatımıza dokundurmayacağız. Hodri meydan diyoruz. Kıdem tazminatına, çocuklarımızın geleceğine dokundurtmayacağız. Bedeli ne olursa olsun sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

‘NEYİ, KİMİNLE MÜZAKERE EDİYORSUNUZ?’

DİSK Genel Başkanı, milyonlarca emekçiyi ilgilendiren kıdem tazminatını iktidarın kapalı kapılar ardında konuştuğuna da dikkat çekti. Çerkezoğlu, “Çalışma Bakanı iki gün önce televizyon kanalında ‘açıklama yapamam müzakerelere devam ediyor’ dedi. Neyi, kiminle müzakere ediyorsunuz? DİSK’i yok sayarak bu müzakere süreçlerini kapalı kapılar ardından seçilmiş sendikalarla yapmak asla kabul edilemez” dedi. 

‘TOPLUMSAL DÜZENE İHTİYAÇ VAR’

Türkiye’de sendikal özgürlüklerin önünü açan sendikal örgütlenmenin, işçi ve emekçilerin haklarını korunduğu yeni bir toplumsal düzene ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “Türkiye'nin ve dünyanın işçi sınıfı ve emekçi halklarının yol ayrımına geldiği bu süreçte yeni bir toplumsal düzen şarttır. Eşitlik, demokrasi, özgürlük ve barışın olduğu bir dünya yaratmaya. Tüm işçi kardeşleri örgütlü olduğu sendikalı olmaya çağırıyorum” şeklinde konuştu.

Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından DİSK korosunun seslendirdiği marş ve ezgilerin ardından etkinlik son buldu.

ADANA

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, Adana'daki Heykelli Park'ta açıklama yaptı. Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, 50'nci yılına giren direnişi anlatarak, işçilerin birleşmesi sonucu kazandıklarına dikkati çekti. Dün olduğu gibi bugün de kıdem tazminatına dokunulmasına örgütlü bir şekilde yanıt vereceklerinin altını çizen Gündoğdu, “Sabrın da bir sınırı, saldırıların da bir karşılığı vardır. İşçi sınıfı ve onun örgütü DİSK 15-16 Haziran’ın mücadeleci ruhuyla tüm bu saldırılara karşı direnecek güce dün olduğu gibi bugün de sahiptir” dedi.

MERSİN

DİSK Genel-İş Mersin Şubesi, Tarsus Belediyesi önünde açıklama yaptı. "50 yıldır 15-16 Haziran ışığında yürüyoruz. Kıdem tazminatı güvencemizdir,geleceğimizdir dokundurtmayız" pankartının açıldığı açıklamada DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy konuştu. Hakları için mücadele edeceklerini belirten Göksoy, 15-16 Haziran’ın mücadeleci ruhuyla tüm bu saldırılara karşı direnip mücadele edeceklerini kaydetti. Göksoy, kıdem tazminatına dokundurtmayacaklarını sözlerine ekledi.

HATAY

DİSK Genel-İş Hatay Şubesi de, Defne Belediyesi önünde açıklama yaptı. DİSK Genel-İş Hatay Şubesi Sekreteri Mehmet Emin Doğruel, "Kıdem tazminatı bizden önce, bizim için mücadele eden yoldaşlarımızın çocuklarımıza devretmek için bize emanet ettikleri bir haktır. AKP hükümeti şunu bilsin ki biz işçiler olarak asla bu emaneti, kıdem tazminatını sermayeye peşkeş çekmenize müsaade etmeyeceğiz" dedi.

ANTALYA

Antalya'da da DİSK'liler alanlara çıktı. Sendikalılar, 15-16 Haziran ruhuyla hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.