Kıdem tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında fona devredilmesine karşı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Garajında açıklama yaptı. "Kıdem tazminatımıza dokunma" pankartının açıldığı açıklamada, "Kıdem tazminatı bir müzakerenin değil ancak bir mücadele konusu olabilir" dövizleri taşındı. "Kıdem hakkımız söke söke alırız" ve "Kıdeme dokunan eller kırılsın” sloganları atıldı.

‘KIDEM İŞVERENİN SORUMLULUĞUDUR’

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kıdem tazminatının bir işveren sorumluluğu ve kıdem tazminatının emekçilerin 13’üncü ay ücreti olduğunu ifade etti. Kıdem tazminatının fona devredilip işverenle bağının kesilmesi işçiler için çok kötü olacağını dile getiren Çerkezoğlu, “Her seferine kıdem tazminatını ülke gündemine getirdiler. Bizde her seferinde ‘kıdem tazminatı kırmızıçizgimizdir dokundurtmayız’ dedik. Onlar da her seferinde rafa kaldırmak zorunda kaldılar. Hükümetin son girişiminde ‘kıdem tazminatı başka bahara kaldı’ dediler. Bizde ‘o bahar hiç gelmeyecek’ kıdem tazminatımıza dokunamayacaksınız” diye konuştu.

‘HÜKÜMET KIDEMİ GASP ETME DERDİNDE’

Salgın döneminde işçiler canları ile uğraşırken, iktidarın kıdem tazminatına el uzattığını belirten Çerkezoğlu, “Kıdem tartışmaları ilk kez ortaya çıkmadı. 18 yıldır AKP iktidarı bunu tartışıyor. Şimdi de Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında kıdem tazminatını yok etmek istiyorlar. İşsizlik fonunda olduğu gibi Kıdem tazminatı da fona devredilip kendileri için kullanmak istiyorlar. Hükümet kendi beceriksizliğini ve kendi yarattığı ekonomik krizin bedelini ve emekçilere ödettirmek istiyor. Biz buna izin vermeyeceğiz” diye belirtti. 

‘BİR ANLAŞMA OLMAYACAK’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sendikalar kendi aralarında anlaşsın” açıklamasını hatırlatan Çerkezoğlu, “Sanki kıdem tazminatı tartışmaları bize aitmiş gibi ‘sendikalar kendi aralarında anlaşsın’ deniliyor. Biz sendikaların kıdem tazminatı için herhangi anlaşmamız yok, olmayacak da. Kıdem tazminatı tartışmalarını siyasi iktidar ortaya attı. Bunun sorumluluğu bize değil size aittir. Çıkıp sendikalara ‘neden anlaşmıyorsunuz’ demenin bir anlamı yok. ‘Kıdem tazminatını birilerinin insafına bırakmadan çözmek istiyoruz’ diyorlar. Bize anamızın ak sütü kadar helal olan kıdem tazminatının birilerinin insafına bırakılmaz. Kıdem tazminatını işveren ödemiyorsa buna en başta devlet müdahale etmesi gerekir ancak devlet bu tazminatı gasp etmek istiyor” dedi.

‘GEREKİRSE GENEL GREVE ÇIKARIZ’

İktidarın şirketlere güvence verdiğine değinen Çerkezoğlu, “Patronlara güvence vermeyi bırakın, işçinin alınterinin güvencesi olun. Bu devlete düşen bir görevdir. Kıdem kırmızıçizgimizdir. Bu tartışmaları ortadan kaldırmak istiyoruz. Hükümet bu anlamda inat ederse biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. DİSK olarak gerekirse grev ve genel greve çıkarız” ifadelerini kullandı. 

Çerkezoğlu’nun açıklamasından sonra DİSK Başkanlar Kurulu’nda alınan karalar okundu.

ANKARA

DİSK İç Anadolu Bölgeler Temsilciliği de Ankara’da temsilciği önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, DİSK eski Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da destek verdi. Açıklamada, “Kıdem tazminatı iş güvencemizdir dokunma” ve “Kıdem tazminatını gasp ettirmeyeceğiz” pankartları açıldı. DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve SOSYAL-İŞ Genel Başkanı Mustafa Ağuş, 24 Haziran’da DİSK Başkanlar Kurulu tarafından kıdem tazminatı konulu yapılan toplantının ardından hazırlanan Sonuç Bildirgesi’ni okudu. Ağuş, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasının, sermaye ve iktidarların 45 yıllık düşü olduğunu söyledi.

Ağuş, “11. Kalkınma Planı’ndan Yeni Ekonomik Program’a kadar bütün politika belgelerinde yer alan hedefler ve IMF’nin tüm raporlarında geçen ‘tavsiyelerini’ hayata geçirmek doğrultusunda işçi sınıfının ‘sinir uçları’ ile oynanmaktadır. Bir yandan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında kıdem tazminatımız fona aktarılarak, bir yandan da 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar başta olmak üzere esnek-güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştırarak kıdem tazminatı hakkı yok edilmek istenmektedir” diye konuştu.

‘KAPALI KAPILAR ARDINDA MÜZAKERE’

Medyaya sızdırılan bilgilerle sürecin yönetilmek istendiğini söyleyen Ağuş, “Anayasal bir kurum olan Ekonomik Sosyal Konsey, yasal bir kurum olan Üçlü Danışma Kurulu gibi mekanizmaları çalıştırmadan kapalı kapılar arkasında yapılan ‘müzakereler’ yoluyla tartıştırılması kabul edilemez” diye belirtti.

Hükümete şeffaf bir biçimde tartışma çağrısı yapan Ağuş, “Hükümeti, ailelerimizle birlikte düşündüğümüzde toplumun neredeyse tamamını ilgilendiren, çocuklarımızın geleceği olan kıdem tazminatını tüm toplumun ve işçilerin gözü önünde, şeffaf bir biçimde tartışmaya çağıran DİSK, tüm işçi sınıfının ilgilendiren bu büyük tehlikeye karşı dişe diş bir mücadele için işyerlerinden gerekli çalışmaları başlatmıştır” dedi.

‘İŞ YERİNDEN SOKAKLARA, MEYDANLARA…’

“DİSK, işçi sınıfının itirazıdır, iradesidir, umududur” diyen Ağuş, devamla şunları söyledi: “İktidarın duymak istemediği o itiraz ve irade, işyerlerinden başlayarak sokaklara, meydanlara akacak ve kapalı kapılar ardında oyun kurmaya çalışanların hesaplarını bozacaktır. DİSK, işçi sınıfının haklı ve kararlı direnişinin bayrağı olmaya devam edecektir. Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, daraltmaya, budamaya, işçi sınıfının belirli kesimlerini bu haktan mahrum etmeye yönelik her girişim, direniş ile karşılanacaktır.”

EYLEM PLANI AÇIKLANACAK

Fon uygulamasının, “Kıdem tazminatına, işçilerin birikmiş emeğine ve geleceğine el koymak” anlamına geldiğinin altını çizen Ağuş, DİSK’in diğer işçi konfederasyonlarına, emek ve meslek örgütleri başta olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçlerine ortak mücadele çağrısı yaptığını vurguladı.

DİSK’in önümüzdeki günlerde eylem takvimini hayata geçirmek için hazır olduğunu söyleyen Ağuş, “DİSK Başkanları Kurulu, bir kez daha kararlılığını ve iradesini ortaya koymakta ve iktidarı uyarmaktadır: Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! İşçi sınıfı kıdem tazminatına o ya da bu biçimde dokunulmasına izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

Açıklama ardından işçiler, “dünya yerinden oynar işçiler birlik olsa” sloganı attı ve alkışlarla dağıldı.