Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM), “COVID-19 Pandemisinin İşgücü Piyasasında Yarattığı Tahribat Nasıl Takip Edilmeli?” başlıklı raporu İstanbul Politikalar Merkezi tarafından yayınlandı. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı işsizlik verilerinin güvenilmez olduğu belirtildi. Raporda, “Veriler Türkiye işgücü piyasasında bir suredir düşüş eğiliminde olan işsizlik oranlarının önemli bir anormali sakladığını göstermektedir” denildi.  

İSTİHDAMDAKİ DÜŞÜŞ ŞUBAT’TA ŞİDDETLENDİ

Raporda, TÜİK tarafından açıklanan “Hane Halkı İşgücü Anketi” verilerine göre Şubat 2020 döneminde Türkiye’de işsizlik oranının sabit kaldığına yer verilerek, şöyle denildi: “Oysa Ocak, Şubat, Mart aylarının ortalamasına tekabül eden Şubat verilerinde pandeminin etkisiyle işsizliğin artması beklenirdi. Bu olağanüstü¨ gelişme, pandemi startları ile işgücü¨ dinamiklerinin farklı etkileşebileceğine ve istatistikleri okumanın ne kadar zorlaşabileceğine bariz bir örnek teşkil etmektedir. Veriler Türkiye işgücü piyasasında bir süredir düşüş eğiliminde olan işsizlik oranlarının önemli bir anormali sakladığını göstermektedir. Aralık 2019’dan bu yana işgücü ve istihdam birbirlerine paralel olarak düşmekte, bunun sonucunda da işsizlik oranı sabit kalmaktadır. Hem işgücü hem istihdamdaki düşüşler Şubat döneminde şiddetlenmiştir. Son istatistiklere göre Ocak döneminden şubat dönemine istihdam 495 bin gerilerken işgücü 562 bin düşmüştür.”

İŞ ARAMAYANLARIN SAYISI 1,5 MİLYONA ULAŞTI

“İstihdam edilenlerin sayısındaki düşüşün yanı sıra, 3 milyon insan kısa çalışma ödeneğinden, neredeyse 900 bin kişi ise ücretsiz izinde nakdi ücret desteğinden faydalanmaktadır” denilen raporda, “İşgücünden çıkan insanların arasında, aslında çalışmaya hazır olup is¸ ara(ya)mayanların sayısı 1,5 milyon insana ulaşmıştır. Halen 4 milyon insanın işsiz olduğu işgücü¨ piyasasında işsizlik ödeneğinden sadece 600 bin kişi faydalanabilmektedir” ifadelerine yer verildi. (MA)