Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; pazartesi günü sabah saatlerinde Twitter hesabından yaptığı paylaşımda temmuz ayına ilişkin sektörel güven endeksi verilerini değerlendirmiş, yaptığı değerlendirmede, "Ekonomimiz adım adım yeniden yükseliyor" diyerek, "Türkiye ekonomisi üzerine yapılan kötümser tahminler inşaallah yine boş çıkacak"ifadelerini kullanmıştı.

Albayrak'ın bu açıklamaları yaptığı, haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlayan euro kuru, yükselişini sürdürerek 8 TL'yi aştı. Euro 8,10 liradan işlem görmeyi sürdürüyor. Dolar/TL kuru ise uzun süredir bulunduğu 6,84-6,85 bandından ufak bir yükselişle 6,89 seviyesinde.

Euro, Covid-19 salgınında ikinci dalga endişeleri, ABD ve Çin arasındaki yükselen gerginlikler ve yatırımcıların değerli metallere yönelmesinin etkisiyle zayıflayan dolar karşısında 23 ayın zirvesine tırmandı.

Euro, bugün dolar karşısında da son 23 ayın en yüksek değerine ulaştı. Euro/dolar paritesi pazartesi günü 1,1755 seviyesine yükseldi.

Euro, dolar karşısında son bir ayda yüzde 4,71 değer kazandı.

ALTIN FİYATLARINDA YENİ ZİRVE GÖRÜLDÜ

Altın fiyatlarında yaşanan yükseliş yurtdışı piyasalarda yeni bir rekor getirdi. Altının ons fiyatı 1944 dolara yükselerek tarihi rekor kırdı. Dolar bazında gelen bu rekorda ABD-Çin gerilimi ve Coronavirus pandemisinin yayılmaya devam etmesi etkili oldu. Gram altın da 428 lirayla yeni zirvesini gördü.

Altın, 2020 yılına 1,517 dolardan başlamıştı. Yani dolar bazında yatırımcısına yaklaşık sekiz ayda yüzde 28 kazandırdı. Bu yükselişte yatırımcıların özellikle Coronavirus salgını sebebiyle güvenli liman arayışının artması etkili oldu.

Bunun yanında son haftalarda ABD-Çin arasında yeniden yükselen tansiyon bu arayışı yoğunlaştırdı. Son olarak perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo artık Pekin'in küresel düzeni bozma çabalarını tolere etmeyeceklerini açıkladı.

Dünya genelinde merkez bankalarının Coronavirus salgınının ekonomik etkilerini azaltmak için parasal genişlemeye gitmesi de altına talebi artırdı.

BIST'TE İKİ SIFIR ATILDI, KAPANIŞ REKORU YAŞANDI

Gün içinde 1.323,16 puana kadar çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gören BIST TÜM Endeksi, günü yüzde 0,53 artışla 1.315,05 puandan tamamlayarak ayrıca kapanış rekoru gerçekleştirdi.

BIST 100 Endeksi, başta olmak üzere Borsa İstanbul tarafından hesaplanan 123 fiyat ve getiri endeksinden iki sıfır atılması ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri esaslarında değişiklik yapılmasını içeren yeni BISTECH güncellemesi, bugün devreye alındı.

Analistler, endeksten sıfır atılmasının teoride bir anlam ifade etmediğini, sadece hesaplanan endekslerin 100'e bölünerek yayımlanacağını aktararak, psikolojik etkisinin ise pozitif anlamda destekleyici olmasının beklendiğini kaydetti.