İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Ağustos ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre geçtiğimiz ay içerisinde 208 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken, yılın ilk 8 ayında ise toplam 1306 işçi yaşamını yitirdi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği, binlercesinin de hastalandığı belirtilen raporda, bugüne kadar salgının en çok işçi ve emekçileri vurduğu vurgulandı.

224 İŞÇİ ÇALIŞIRKEN SALGINA YAKALANDI 

Salgından kaynaklı yaşamını yitiren işçilerin çoğunun kimlik bilgilerine ulaşılmadığına dikkat çekilen raporda, “Şu ana kadar tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 224 işçi çalışırken Covid-19 hastalığına yakalanarak hayatını kaybetti. Salgından kaynaklı şu ana kadar resmi olarak 6472 ölüm açıklandı ve bu ölümlerin yaklaşık yüzde 10’una dair bilgimiz bulunuyor. 224 işçi ölümü de bu bilgi ışığında tespit edebildiklerimiz. Gerek bilgimiz olmayan resmi yüzde 90 ölüm gerek salgın sonucu ölen ama kayıtlara salgın olarak kaydedilmeyenleri de düşündüğümüzde salgının ortaya çıkardığı işçi kırımının boyutlarını daha iyi anlayabiliriz” denildi.

ÖNLEM YOK 

Fabrikalarda, şantiyelerde, tarım alanlarında ve bir çok sektörde salgına karşı hiçbir önlem alınmadığı belirtilen raporda, şunları kaydedildi: “Bu gerçeklere rağmen Kovid-19, SGK Genelgesi ile iş kazası/meslek hastalığı olarak tanınmadı. İşçiler ve aileleri devlet tarafından da korunmasız bırakıldı. Salgın döneminde işçi sınıfına karşı işlenen suçlar arttı. Salgına karşı alınmayan önlemler, işsizlik, açlık ve artan iş cinayetleri. Emek hareketinin ana gövdesi de bu süreçte ‘bekle ve gör’ ve ‘kendini koruma’ politikalarını benimsedi. Hatta milli-yerli ekonomiye zarar vermemek için Kovid-19’u salt salgın olarak değerlendirme, iş kazası olarak görmeme gibi uçlara savrulan sendikal odaklar dahi bulunmaktadır.” 

8 AYDA 1306 İŞÇİ 

2020 yılının il 8 ayında 1306 işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen raporda, yaşanan iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle oldu: “Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 133 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 221 işçi, Mayıs ayında en az 165 işçi, Haziran ayında en az 188 işçi, Temmuz ayında en az 164 işçi ve Ağustos ayında ise en az 208 işçi hayatını kaybetti.”

AĞUSTOS’TA 208 İŞÇİ 

Rapora göre, Ağustos’ta yaşamını yitiren 208 işçiden 172’si işçi ve memur, 36’sı ise çiftçi oldu. Yaşamını yitirenlerin 16’sı kadın, 185’i erkek ve 7’si ise çocuk işçi oldu.

Yaşamını yitiren kadın işçilerin tarım, kimya, tekstil, ticaret, metal, sağlık ve genel işler işkollarında çalıştıkları belirtildi. Yaşamını yitiren 208 işçiden 9’unun Suriyeli, 1’i Afganistanlı, 1’i Nepal ve 1 kişinin de Özbekistanlı olduğu belirtilen raporda, yaşamını yitiren 3 işçinin de sendikalı olduğu kaydedildi.

İŞÇİ CİNAYETLERİNİN KENTLERE GÖRE DAĞILIMI

Raporda en çok ölümlerin sırasıyla en çok tarım, inşaat, ticaret/büro, sağlık, taşımacılık, metal, belediye/genel işler ve tekstil işkollarında meydana geldiği de belirtildi.

Yaşanan iş cinayetlerinin kentlere göre dağılımı ise şöyle: “13 ölüm Manisa’da; 1’er  ölüm Samsun ve Urfa’da; 10’ar ölüm Ankara ve İstanbul’da; 9 ölüm Diyarbakır’da; 8’er ölüm Adana ve Antalya’da; 7 ölüm Gaziantep’te; 6 ölüm Bursa’da; 5’er ölüm Erzurum, Denizli, Hatay, İzmir, Ordu ve Tokat’ta; 4’er ölüm Ağrı, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya ve Tekirdağ’da; 3’er ölüm Eskişehir, Mersin, Muğla, Sakarya’da; 2’şer ölüm Aksaray, Artvin, Aydın, Bingöl, Edirne, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Karabük, Malatya, Mardin, Şırnak, Trabzon ve Van’da; 1’er ölüm Bayburt, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Isparta, Karaman, Kars, Kastamonu, Nevşehir, Sinop, Sivas, Tunceli, Uşak, Yalova, Yozgat, Zonguldak, Arnavutluk, Azerbaycan ve Sırbistan’da yaşandı.”