Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, 2013 yılında dünya genelinde 20.9 milyon yolcuya ulaşan kruvaziyer turizminde; Türkiye’nin Kruvaziyer Turizmi Raporu’nu açıkladı. 2.2 milyon kruvaziyer turistin Türkiye limanlarını ziyaret ettiğinin belirtildiği raporda, Yunanistan’da yaşanan gelişmelerin Türkiye’yi direkt etkilediği açıklandı.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Türkiye’nin Kruvaziyer Turizmi Raporunu açıkladı. İlk kez 1831 yılında İtalya’dan yola çıkıp İzmir’i de kapsayan bir Akdeniz turu ile başlayan kruvaziyer turizminin 2013 yılı sonunda dünya genelinde 20.9 milyon yolcuya ulaştığının belirtildiği raporda, 20.9 milyon kişiden 2.2 milyonun Türkiye limanlarını ziyaret ettiği açıklandı. Bir başka deyişle toplam kruvaziyer turistinin yaklaşık yüzde 11’inin yolu Türkiye’den geçti.

Sektörde beklentinin bu yıl dünya genelinde kruvaziyer turist sayısının 22 milyona ulaşmasının olduğunu belirten TÜRSAB yetkilileri, “Bu da yaklaşık yüzde 5’lik bir artış beklentisi demek. Dünya limanları yüzde 5’lik büyüme hedefleri ile yola devam ederken, dünya ortalaması üzerinde büyüme potansiyeli vaat eden Türkiye, ‘komşu’ya takılmış durumda. Türkiye’de bu yıl ve önümüzdeki 3 yıl boyunca beklenti kruvaziyer turizminde yüzde 2-3’lük bir büyüme yaşanması. Bundaki en önemli neden ise komşumuz Yunanistan’daki ekonomik kriz ve bununla beraber süre gelen grevler” dedi.

Yunanistan’daki siyasi ve ekonomik problemlerin Türkiye’nin kruvaziyer turizmini yakından etkilediğinin belirtildiği raporda, şu ifadelere yer verildi; “Türkiye’ye gelen kruvaziyer gemilerinin yüzde 40’a yakını Yunanistan’daki Pire Limanı’ndan hareket ettiği için bu ülkedeki negatif gelişmeler direkt Türkiye’yi de etkiler hale geldi. Pire Limanı’nda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle rezervasyonlarını Batı Akdeniz’e kaydırma eğilimi gösteren dev kruvaziyer şirketlerin bu stratejisi Türkiye’nin bu alanda büyüme oranını da yarıya düşürmüş durumda.”

“36 MİLYAR DOLARLIK PAZAR”

Türkiye’nin dünya genelinin 2 katına yakın bir büyümeye imza attığının belirtildiği raporda, “Yunanistan faktörüne rağmen kruvaziyer yolcuların Türk turizminde önemi giderek artıyor. 2003 yılında sadece 581 bin kruvaziyer yolcuyu ağırlayan sektör, 11 yılda yüzde 285 gibi büyük bir atışa imza atarak 2.2 milyon yolcuya ulaştı. Oysa aynı dönemde dünya kruvaziyer turisti sayısındaki artış yüzde 150’lerde kaldı. Yani Türkiye dünya genelinin 2 katına yakın bir büyümeye imza attı” ifadelerine yer verildi.

Kruvaziyer turistinin büyük gelir sağladığının belirtildiği raporda, "Kruvaziyer turistinin 7 günlük bir seyahatte gemide harcadığı tutar ortalama bin 719 dolar. Yani kruvaziyer turizminin sadece gemiler açısından büyüklüğü 36 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu rakama, kruvaziyer turistinin gemi dışında yaptığı harcamalar dahil değil. Kruvaziyer turisti normal bir turistin ortalama 3 katı kadar harcama yapıyor. Örneğin Türkiye'de normal bir turistin günlük ortalama harcaması 50-55 dolar seviyesindeyken, transit bir limanda kruvaziyer turisti için bu rakam 120 doları, ana limanlarda ise 150 doları geçiyor. Kruvaziyer tayfası da limanlarda günlük ortalama 70 dolar harcama yapıyor. Bu rakamlar baz alınarak yapılan hesaba göre, kruvaziyer turisti ve tayfasından Türkiye'de esnafa yaklaşık 400 milyon dolar para bırakıyor" denildi.

“YENİKAPI’YA BİLE LİMAN İSTİYORUZ”

Yunanistan’ın yarattığı olumsuz etkiyi atmak ve Türkiye’nin kruvaziyer turizminde ‘başlangıç noktası’ olabilmesi için ‘daha çok limana ihtiyaç duyduğunu’ ifade eden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “İstanbul’a, İzmir’e, Kuşadası’na yeni limanlar lazım. Burada başı İstanbul’un yeni toplantı noktası haline getirilen Yenikapı çekmesi lazım” diyerek atılması gereken ilk adımın ‘liman’ olduğunun altını çizdi.

Kruvaziyer sektöründen Türkiye’nin kasasına yıllık olarak 400 milyon doların kaldığını ancak kendilerinin bunu asla yeterli görmediğini kaydeden Ulusoy, “Dünyada hızla gelişen ve bulunduğu ülkelerin ekonomik girdilerine önemli katkı yapan kruvaziyer turizmi sektöründen Türkiye’nin de taşıdığı turizm potansiyeline bağlı olarak gerektiği kadar faydalanması gerekiyor. Kıyı şeritlerimizde hayata geçirdiğimiz turistik tesis ve kongre merkezlerinin bu yolla dolmasına neden olan kruvaziyer limanlarının İstanbul başta olmak üzere birçok kentimizde bulunması biran önce faaliyete geçilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Kruvaziyer turistinin en çok İstanbul’u ziyaret ederken, önümüzdeki yaz dikkat çeken kruvaziyerler arasında olan Disney gemisinin Kuşadası Limanı’nı ziyaret edeceği belirtildi.

Kruvaziyer turizminin yüzde 84 gibi önemli bir kısmının ABD'li turistlerden oluştuğunun belirtildiği raporda, yolcuların yaş ortalamasının 50 olduğu ifade edildi.

Bir kruvaziyer turistinin gemide yaptığı harcama 7 günlük bir ortalama sehayat için bin 719 dolar olduğu dile getirildi.